KRISTIANSAND: — Før midlene er tilbakeført kan vi ikke behandle noen søknad om hvordan Cultiva kan løse sine problemer, sier seniorrådgiver i Stiftelsestilsynet, Øystein Fosstveit til Fædrelandsvennen.

— Vi har ikke fått noe tilbakebetalingskrav, og jeg synes det er underlig at Kilden ikke er invitert inn i diskusjonen verken av Stiftelsestilsynet eller Cultiva, sier Kildens styreleder Stein Hannevik.

Møte i morgen

  • Det blir et møte mellom Kilden og Cultiva i morgen der vi redegjør for saken. Deretter vil det bli fremmet et skriftlig krav rundt påske, opplyser Cultivas styreleder Ansgar Gabrielsen.

— Den 6. april blir det så et orienteringsmøte for samtlige gruppeledere i bystyret og Cultivas rådsforsamling, sier Gabrielsen.

Lånet ble gitt høsten 2007, men det var først i januar i år at Stiftelsestilsynet stemplet det som ulovlig. Samtidig ble alle tildelinger frosset inntil Cultiva har ryddet opp.

Jurister har siden arbeidet med å finne løsning på problemet, og arbeider med to modeller, en som gir dispensasjon for å angripe grunnkapitalen på nærmere 1,7 milliarder kroner, en annen som går ut på å dele Cultiva i to.

Nå er det klart at Kilden-pengene rent praktisk må inn på konto, før Stiftelsestilsynet tar stilling til hvilken modell som kan godkjennes.

Kan bli ny stiftelse

Hvordan pengene skal tilbakeføres er foreløpig uklart, likedan hvordan de eventuelt skal gis ut til Kilden igjen:

— Vi kan tenke oss at Cultiva blir delt og at det så opprettes en stiftelse med et smalere formål, for eksempel bevilgning til kulturbygg, og det er vel ikke usannsynlig at det der kan bli søkt på midler til Kilden, sier Gabrielsen.

Kildens eiere er Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune, og det er de som nå må finne en løsning på det akutte betalingsproblemet.