ARENDAL: I en e-post sendt til daglig leder Ian Donaldson 16. oktober skriver juridisk rådgiver Trond S. Berg at politiet i Arendal er bekymret for det store alkoholkonsumet på festivalcampen. Ordfører Einar Halvorsen har derfor bedt Berg undersøke om det er mulig å påvirke festivalen til å heve aldersgrensen fra 16 til 18 år.

"Vi vil også vurdere om det er mulig for oss å sette en 18-årsgrense dersom Hovefestivalen ikke hever aldersgrensen frivillig", skriver Berg.

Bakgrunnen for eposten til Hove Republic er en henvendelse Arendal kommune har mottatt fra politibetjent Torbjørn Trommestad i forebyggende avdeling ved Arendal politistasjon. I brevet, som ble sendt til ordfører Einar Halvorsen 2. oktober, uttrykker Trommestad seg svært kritisk til rusbruken på campen.

— Kontrollen er fraværende

"Utfordringen er at alkoholbruken i selve campen er veldig stor, og kontrollen er fraværende, eller i beste fall liten. Som deltaker i campen vil man kunne nyte alkohol som andre på campområdet har kjøpt, noe som gjøres i stort monn. At det på campen også brukes andre ulovlige rusmidler, spesielt hasj og marihuana, er en ytterligere bekymring."

Trommestad presiserer overfor Fædrelandsvennen at han er positiv til selve festivalen, men er ikke i tvil om at politikerne må kreve at aldersgrensen heves.

— Kommunen bruker masse penger på forebygging. Da virker det rart å sitte og se på at campingen på Hove gjennomføres som i dag, sier Trommestad.

Han mener kravet fra politikerne bør fremsettes til Hove Republic så snart som mulig, siden salget av billetter til neste års festival allerede har startet.

- Starten på rusmisbruk

I brevet skriver Trommestad at mange av festivaldeltakerne ser på tiden i campen som et fristed og at oppfatningen om at "på festival er alt lov" er utbredt. Han skriver også at han selv har vært i kontakt med flere unge gutter og jenter som forteller at festivalcampen var starten på et rusmisbruk som kom ut av kontroll.

"Dette har igjen ført til at enkelte har sluttet skolen, fått problemer i forhold til familien og naturlig nok politiet", skriver politibetjenten.

Trommestad ønsker ikke å utdype brevet ytterligere overfor Fædrelandsvennen, ettersom han ennå ikke har fått svar fra kommunen.

— Jeg synes det er mest ryddig når jeg først har sendt et brev, sier Trommestad.

I eposten som er sendt til Hove Republic spør rådgiver Trond S. Berg om festivalen har vurdert å heve aldersgrensen. 25. oktober svarte Ian Donaldson bekreftende på dette, men at festivalen vil gjøre en ny vurdering på bakgrunn av politiets bekymring.

- Tryggere på festivalcampen

Donaldson er imidlertid redd for at en hevet aldersgrense vil føre til at det etableres campingplasser utenfor festivalområdet. Disse vil ikke ha den sikkerheten og kontrollen som Donaldson mener festivalområdet kan tilby.

"I korthet føler jeg at det er bedre for oss å passe på 16-18-åringene på festivalområdet, enn at de befinner seg på utsiden hvor ingen har ansvaret for dem", skriver Donaldson.

Politibetjent Torbjørn Trommestad har liten forståelse for argumentet om at 16-åringene er tryggere på festivalcampen enn utenfor.

— Min kommentar til dette er at det ikke noen menneskerett å være på festival. Men jeg håper de finner en løsning som er bra. Jeg er veldig positiv til selve festivalen og synes de har et kjempebra opplegg ellers, sier Trommestad.

Juridisk rådgiver Trond S. Berg og ordfører Einar Halvorsen svarte onsdag kveld ikke på Fædrelandsvennens henvendelser .