STAVANGER: Marki er grunnlegger av Facebook-gruppen”Vi ønsker Jul i Skomakergata tilbake på norsk fjernsyn”,som har 26.000 medlemmer og har de siste dagene deltatt i flere radiodebatter om den populære adventsserien.

NRK skal vurdere

— Nå må vi sørge for at NRK ikke glemmer oss når sendeskjemaet skal settes opp for adventstiden neste år.

— Nå må vi sørge for at NRK ikke glemmer oss når sendeskjemaet skal settes opp for adventstiden neste år. Det er da det virkelig gjelder, sier Marki til aftenbladet.no.

Hva synes du? Si din mening i avstemningen til høyre for artikkelen eller i debattfeltet under!

Tidlig i denne uken sa programsjef Nils Stokke i NRK Super at det var uaktuelt å sende Skomakergata igjen på hans kanal og at serien ikke appellerte til dagens barn. Uttalelsene provoserte svært mange, og det ble en opphetet mediedebatt om serien. Fredag uttalte tv-sjef Arne Helsingen til Aftenbladet.no at statskanalen skal vurdere å sende Skomakergata på en annen kanal enn NRK Super.

— Også for et par år siden sa NRK at de skulle vurdere å sende serien, men da ble den ikke sendt. Derfor er det viktig at vi holder liv i engasjementet også når advents- og juletiden er over, sier Marki.

109.000 følgere

Skomakerbevegelsen har fordelt engasjementet sitt på en rekke forskjellige sider og grupper på Facebook. Det største samlingsstedet for skomakerfans har vært siden”Vi som vil ha skomakergata som julekalender i 2010”.Den har hele 109.000 følgere og er grunnlagt av Victoria Mørch (15). Siden er imidlertid knyttet til et bestemt årstall som er passert. Derfor har Mørch laget enda en side – siden”Vi som vil ha Skomakergata som julekalender i 2012/2013”.Den har nå 3500 følgere. Både på den gamle og på den nye siden er det ferske debattinnlegg. På en side kan man stille seg bak kravet bare ved å trykke ”Lik”, mens en facebookgruppe fungerer slik at man må melde seg inn i den.

I tillegg finnes en rekke mindre facebookgrupper og –sider med lignende krav – og en underskritskampanje på underskrift.no.

- Er det et problem for dere at engasjementet foregår på så mange ulike sider og grupper?

— Det tror jeg ikke. Mange grupper og sider som samler mange seere er kanskje vel så effektivt som en veldig stor, i alle fall så lenge NRK er oppmerksom på de ulike sidene og gruppene som finnes, sier Marki.

Roe ned tempoet

- Er det de samme menneskene som går igjen på alle gruppene og sidene?

— Litt begge deler, vil jeg tro. Men mange av medlemmene i min gruppe har nok også vært inne og trykket ”Lik dette” på minst en av Victoria Mørchs sider, sier Marki. - Hvorfor er det så viktig for dere å få ”Jul i Skomakergata” tilbake på tv?

— Det handler jo litt om prinsipper; NRK har et ansvar for å vise bredde. Mange av oss ønsker noe som er litt sakte og som viser hvordan ting var før. Jeg synes det er viktig at vi bremser opp tempoet litt nå i førjulstiden og tror mange barn setter pris på å se hvordan ting var da vi var små, sier Marki, som ser Skomakergata sammen med sin 10 år gamle sønn.

Hva synes du? Si din mening i avstemningen til høyre for artikkelen eller i debattfeltet under!