SMYKKER UT GYLDENGÅRDEN: Oslo-kunstner Viel Bjerkeset Andersen laget det beste forslaget og fikk i oppgave å utsmykket det nye NAV-byggets atrium. Her er hun avbildet med resultatet, "Equilibrium" bak seg. Foto: Ann Magritt Arnli
KANTINEKUNST: Arve Rønning fra Tvedestrand har også bidratt til utsmykkingen og laget tre lakkmalerier som nå er hengt opp i kantina i Gyldengården. Foto: Privat

KRISTIANSAND: Kunstverket ble montert inne i bygget i Gyldengården denne helga, har en kraftig, mørk oransje farge og er inspirert av en såkalt gordisk knute, en tilsynelatende uløselig knute.

Bjerkeset Andersen fra Oslo var en av fire kunstnere som konkurrerte om å lage det beste forslaget til utsmykking av bygget.

— Det var viktig at kunstneren skjønte dimensjonene på rommet og vi føler vi har tatt en veldig riktig avgjørelse med Viel. Verket slik det henger her i dag er helt likt modellen, men iløpetav prosessen har fargen blitt endret. Nå gløder den, og vi i er utroligfornøyd, sier prosjektleder og KORO-konsulent, Nina Gresvig.

Hun er en av tre som har vært med på å bestemme hvor kunsten skulle plasseres og hvem som skulle lage den.

Montert på en helg

Planene om utsmykning av bygget, som hadde offisiell åpning 12. april 2011, har vært jobbet med i over to år. Utvalget bestemte seg for at de ønsket å konsentrere seg om byggets atrium når kunsten skulle plasseres, da det er her publikum vil møte den. Det store verket skulle derfor være svevende, og en betydelig del av tomrommet mellom tak og gulv.

SMYKKER UT GYLDENGÅRDEN: Oslo-kunstner Viel Bjerkeset Andersen laget det beste forslaget og fikk i oppgave å utsmykket det nye NAV-byggets atrium. Her er hun avbildet med resultatet, "Equilibrium" bak seg. Foto: Ann Magritt Arnli

Kunsten måtte monteres på rekordtid i løpet av en helg, når bygget ikke er bruk. Med god hjelp fra erfarne scenearbeidere og lift, klarte kunstneren og teamet å få den på plass innenfor tidsrammen fredag ettermiddag til mandag formiddag.

"Equilibrium" er ifølge kunstneren et verk med mange betydninger. Ifølge Wikipedia brukes uttrykket gordisk knute ofte om vanskelige og øyensynlig umulige problemer som kun kan løses med radikale eller resolutte midler.

— Mange som kommer til dette bygget kan sikkert føle at de står overfor en slik knute. Det kan virke som en umulig knute, men den kan løses opp. Equlibrium betyr likevekt, noe som er et mål for alle å oppnå i livet, sier Bjerkeset Andersen.

En beskyttelse

Skulpturen er 5,5 meter i lengde, 4,7 meter i bredde og en meter høy. Den er laget av kompositt, et lett skummateriale med glassfiber over og under.

Kunstverkets plassering har også vist seg å ha en beskyttelseseffekt på brukere av bygget. Man kan fort føle seg observert fra alle hold, med vinduer og kontorer over seg på alle kanter oppover etasjene.

— Det er jo veldig åpent å sitte her uten noe over seg. Vi tror den kan virke litt beskyttende på folk som sitter her nede, og vi føler den både forankrer og samler rommet på en fin måte, forklarer Gresvig og Bjerkeset Andersen.

I tillegg til Viel Bjerkeset Andersen har billedkunstner, Arve Rønning fra Tvedestrand laget tre lakkarbeider til byggets kantine som en del av utsmykkingsprosjektet.