— Det føles riktig å ta denne konserten til Kristiansand. Her fins det samme bibelske bakteppet som i Cohens og Dylans musikk, sier Håvard Rem.

Mandag gjorde han forestillingen «Cohen, Dylan og Gud» i Kilden, sammen med sønnen Simen. Konserten var en del av den pågående Sacra Art-festivalen, og adresserte først og fremst det religiøse og spirituelle aspektet i sangene til de to legendene.

Følger hverandre

Bob Dylan kommer til Odderøya i sommer, og har vært sammenhengende på veien siden slutten av 80-tallet. Han føler det er der han er ønsket, av sjefen. Han som bestemmer. Hvem det nå er.

Håvard Rem dro også fram munnspillet ved noen anledninger, i en relativt godt besøkt multisal. Foto: Reidar Kollstad

For både Dylan og Leonard Cohen har hatt et komplisert forhold til religion i sine karrierer.— Det er morsomt å se dem i forhold til hverandre, hvordan de følger hverandre hele tiden. Vi prøver å belyse noen av de møtepunktene de har hatt underveis, forteller Rem junior.

Håvard Rem sier han selv «ikke er så veldig religiøs av natur», på tross av sin religiøse bakgrunn.

— Men min bibelske bakgrunn fra Sørlandet er nok en av grunnene til at jeg festet meg ved akkurat disse to. Cohen og Dylan har en felles bakgrunn i synagogen, og det har gjennomsyret tekstene deres. Disse fortellingene er en del av min arv, men det er ikke alle som tar dem i bruk som klarer å berøre meg. Når disse to gjør det, føler jeg at jeg får kontakt med mine egne fortellinger, sier han.

Hjernevasket

Poet og forfatter Håvard Rem har gjendiktet både Cohen og Dylan ved flere anledninger, og har aldri lagt skjul på hvor sterk innflytelse de to har hatt på hans eget liv og forfatterskap.

Sønnen Simen hadde naturligvis aldri noe valg. Han ble hjernevasket hjemme i tidlig alder.

— Jeg har mange minner om en rar, nasal stemme i Golfen rundt omkring på Sørlandet. Før beina mine rakk ned til matta, sier han.

Men farens egne utgivelser har han oppdaget selv.

— I mange år gikk jeg forbi bokhyllene til pappa. Det har aldri blitt prakka på meg, jeg oppdaget det først da jeg begynte å søke etter det selv. Så for meg er ikke dette bare en reise i Cohens og Dylans verk, men også i min fars. Etter hvert har det også blitt inngangen til min egen låtskriving, forteller han.

Høy verdi

Dylan og Cohen har til sammen gitt ut nærmere femti studioalbum og er begge fortsatt meget aktive. Rem & Rem fremførte mandag sine egne versjoner av klassikere som «If It Be Your Will», «Bird On a Wire», «Every Grain of Sand» og «Forever Young». Låter som alle er like berømte for sin poesi, som for musikken.

Cohen uttalte en gang, med sedvanlig selvironi, at grunnen til at han er så populær i Europa er at folk der ikke skjønner tekstene hans. Det vil gjerne Rem-gutta at man skal.

— Man får jo aldri hørt disse tekstene på morsmålet. Det er noe vi har møtt mye på, at folk får litt aha-opplevelser når de har fått tekstene på norsk, sier yngstemann Rem.

— Vi mener at disse tekstene har så høy verdi at de fortjener å bli hørt på norsk, samtykker senior.