— Det er kritisk for demokratiet og menneskerettighetene i verden at en festival som dette får eksistere. Vår versjon av demokratiet er ikke i stand til å takle urettferdigheten og problemene verden i dag står overfor. Det er bare ved å møtes på denne måten at vi kan finne løsninger. Ja, det er bokstavelig talt bare gjennom protest at vi kan komme fram til strukturene vi trenger, sa Bob Geldof fra scenen på Kick onsdag kveld.

Bye og Geldof

Den irske menneskerettighetsforkjemperen og musikeren hadde da nettopp fått overrakt Erik Byes minnepris fra tre av sistnevntes barn. I tillegg hadde tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik holdt en tildelingstale hvor han hyllet engasjementet Bob Geldof de siste 30 årene har vist for verdens vanskeligstilte.

— Kunst har en verdi i seg selv, men det er noen artister som tar dette videre og bruker sin kunst til å støtte mennesker i nød. Folk som Erik Bye og Bob Geldof, sa Bondevik. Han har selv engasjert seg i arbeid for menneskerettigheter etter at han gikk av som statsminister i 2005, og har også tidligere møtt Bob Geldof.

Kofi Annan

Harald Thune og barna fra mottaksskolen sang for Bob Geldof. Foto: Torgeir Eikeland

Ved siden av Kris Kristofferson er Bob Geldof det største navnet som har gjestet Protestfestivalen siden den oppstod i 2000. Hit kom han onsdag direkte fra Stockholm hvor han hadde spilt inn fredagens utgave av Skavlan. Der deltar også Kofi Annan.Iren hadde også et hektisk program i Kristiansand før han i kveldingen møtte Kjell Magne Bondevik i foajeen på Hotel Norge. Sammen krysset de to småpratende Dronningens gate til Kick hvor kveldens arrangement skulle foregå.

Rørende

Der ventet rundt 200 publikummere, og før prisutdelingen opptrådte Rita Eriksen, Rune Edvardsen og Harald Thune. Sistnevnte framførte en norsk oversettelse av Bob Geldofs sang «Tell me why I don't like mondays». Det mest rørende innslaget var nok likevel Thunes fremføring av Pete Seegers «Keep your eyes on the prize». Her sang nemlig barn fra mottaksskolen sammen med ham.

— Denne sangen er dedikert til flyktninger, og her ser dere hva som skjer når de klarer det. Er det ikke vakkert, sa Thune og pekte på barna.

Til Skandinavia

Kjell Magne Bondevik sammenlignet Bob Geldof med Erik Bye. Foto: Torgeir Eikeland

Bob Geldof selv lot til å kose seg der han satt nikkende og smilende på første rad. Da han kom seg på scenen etter en times tid grep han ordet for å beholde det.— Det er en stor ære at familien etter Erik Bye og denne festivalen har funnet ut at de vil gi denne prisen til en ire som meg, sa Geldof.

I et intervju med Fædrelandsvennen forrige uke svingte han pisken over både norske og britiske politikere og måten de møter flyktningkrisen på. Fra scenen på Kick fortsatte han i samme leia:

Politisk feighet

Rundt 200 mennesker hadde kommet for å høre budskapet til Bob Geldof. Foto: Torgeir Eikeland

— Da jeg var en naiv popstjerne i 1985 sa jeg at fattigdom ikke trenger å eksistere. Fattigdom kan stoppes gjennom politikk. Det er politikere vi har valgt som vårt instrument til å løse slike problemer. I dag ser vi at politikere i hele verden feiler massivt. Dette var jeg og Kofi Annan enige om da vi snakket om det i Stockholm: Vi ser i dag en kronisk politisk feighet og mangel på lederskap, tordnet Bob Geldof.Og han pekte altså dessuten på nødvendigheten av arrangementer som Protestfestivalen:

— Denne mannen har kjempet i 15 år for å holde liv i denne festivalen, sa han og nikket i retning festivalsjef Svein Inge Olsen.

— Han har jobbet hardt for å skaffe penger fra institusjoner som ikke ønsker å forbindes med tenkning. Men jeg synes dere skal utvide denne festivalen. Få den ut til Skandinavia og resten av verden. Det kan dere klare, sa Geldof.