— Vi er enige med administrasjonen i fylkeskommunen i at teaterbygningen er av regional verdi, sier fungerende avdelingsdirektør Leidulf Mydland hos Riksantikvaren. Ifølge en fersk uttalelse fra Riksantikvaren er det «knyttet betydelige kunst- og kulturminneinteresser» til den gamle teaterbygningen i Kongensgate 2. En reguleringsplan som åpner for riving av bygget fra 1976 er nå ute til høring, og 6. mai skal Vest-Agder fylkeskommunes hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø ta stilling til saken. Dette utvalget har også tidligere reist innsigelse forrige gang en lignende reguleringsplan var til høring.

Vurderer saken

Nå har altså Riksantikvaren sluttet seg til innstillingen fra fylkeskonservatoren og resten av administrasjonen i fylkeskommunen. I uttalelsen heter det til slutt: «Dersom fylkespolitikerne velger å ikke reise innsigelse, vil Riksantikvaren vurdere å overta saken».

— Hvis politikerne ikke følger administrasjonens innstilling vil vi måtte vurdere om dette anlegget også kan være av vesentlig nasjonal interesse. Til det trengs en grundigere behandling, for foreløpig har vi bare konkludert med at det er knyttet betydelige kulturminneinteresser til bygningen, sier avdelingsleder Mydland hos Riksantikvaren. Dersom teateret og Henrik Finnes veggrelieff blir vurdert å være av nasjonal interesse kan Riksantikvaren vurdere om det skal reises statlig innsigelse mot den foreslåtte reguleringsplanen. I så fall blir formålet å verne bygget for fremtiden.

Ikke like sikker

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) har tidligere gått inn for å åpne for riving. Etter å ha lest innsigelsene fra Riksantikvaren og andre sier han nå dette:

— Jeg er fremdeles positiv til å åpne for riving, men jeg er ikke like sikker som før. Vi må se gjennom høringssvarene som har kommet. Det viktigste er at vi fremdeles ønsker å selge bygget, og det er ikke nødvendigvis noen motsetning mellom det og at det fortsatt blir brukt, sier Kristiansen.