Filmen «Transamerica» handler om Bree, en transseksuell mann som ennå ikke har gjennomført den siste og endelige operasjonen, og hvordan hun/han legger ut på en kjøretur tvers over USA — sammen med en ung mann som kanskje, kanskje ikke er hans/hennes kjødelige sønn fra et tidligere forhold.

— Det første jeg gjorde da jeg møtte regissøren var å prøve å overtale ham til ikke å la meg få rollen, fordi under skjørtet var jeg jente, sier Huffman til Mail on Sunday.

Men regissør Duncan Tucker lot seg ikke avskrekke. I stedet spilte Huffman inn filmen med en protese i buksa. Hun kalte den «Andy», og mente at den hjalp henne med å balansere kjønnsrollespillet. For rollekarakteren sliter litt med å være kvinne fullt ut; å ta på seg leppestift er en kunst Bree ennå ikke helt fikser.

Felicity Huffman har nå endelig hovedrollen i en film, selv om den er en lavbudsjettproduksjon. Til avisa sier hun at hun før hadde flaks om hun fikk fire replikker i en film. Den amerikanske skuespilleren er utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art in London, og har slått gjennom for alvor med «Frustrerte Fruer».

Under Emmy-utdelingen i september i fjor vant Huffman sin aller første statuett som beste kvinne i komiserie. Til Golden Globe-prisene, som deles ut 16. januar, er hun nominert både for innsatsen i tv-serien og i kategorien for beste kvinnelige skuespiller for hovedrollen i «Transamerica». Og kanskje har hun en ny sjanse når Oscar-nominasjonene offentliggjøres? (©NTB)