KRISTIANSAND: — Avislesing på papir har gått betydelig ned, mens nettavislesing har økt omtrent tilsvarende, forteller seniorrådgiver Odd Vaage ved Statistisk Sentralbyrå.

Det er i aldersgruppen 16-24 år at papiret taper mest. Mens gjennomsnittet der var 30 minutter per dag i 1991, var snittbruken nede i 14 minutter i 2006. Blant folk i alderen 50-79 år, derimot, har nedgangen vært på under ti minutter, og ligger nå på rundt 45 i snitt.

Ikke overraskende

  • Det er ikke overraskende at nedgangen er sterkest blant de unge. Avisabonnementer har blitt ganske dyre etter hvert, og denne aldersgruppen flytter på seg i større grad enn andre. Men de eldre er fremdeles veldig stabile lesere av avis på papir, sier Vaage.

På Kristiansand folkebibliotek sitter Linn Michelle Aksnes (16) og Camilla Rasch (16) og jobber med en skoleoppgave. De kan bekrefte at papiravis er lite lest.

— Vi sluttet å holde avis, for det var billigere med internett, så jeg leser nyheter der, sier Aksnes.

— Jeg leser sjeldent papiravis. Siden vi har fått data av skolen, bruker jeg det mest hjemme, medgir Rasch.

Nett til alt

Jentene bruker internett til det meste, noe som er sammenfallende med SSBs tall. Unge voksne er de ivrigste internettbrukerne, og også av elektroniske medier totalt. Mens tv-tittingen har økt, har radiolyttingen gått ned proporsjonalt.

— Jeg ser stort sett film på dvd. Radio blir det bare i bilen, sier Aksnes.

— Jeg laster mye film og musikk ned fra nettet. Faktisk tror jeg ikke jeg har kjøpt en cd-plate i hele år. Men film både leier jeg og kjøper også, utdyper Rasch.

Mens boklesingen fikk seg en knekk på slutten av 90-tallet, er trenden snudd igjen. 24 prosent av oss leser bøker på fritiden en gjennomsnittsdag. Gjennomsnittsalderen for boklesere har økt de siste årene, men det er fremdeles barn under 16 som leser mest i bøker.

— Det blir lite bøker på meg. Jeg leser mest sladreblader og moteblader, medgir Rasch.

— Jeg er så vant med nett og lydbøker at det skal mye til før jeg leser en bok, sier Aksnes.

Økt konsertbesøk

Hun går selv på Kulturskolen, og går på oppsetningene der. På denne tiden av året benytter kristiansandsjentene seg av få kulturtilbud, mens de regner med det blir mer aktivitet til sommeren.

— Om sommeren er det jo alltid konserter og Quart og sånt som de fleste går på. Utvalget da er bra, konstaterer Rasch.

Og mens de fleste trendene i kulturtilbud endrer seg sakte, er besøksøkningen til konserter med populærmusikk dramatisk.

— Konsertbesøk har hatt den største økningen. I alle aldersgrupper fra 16 år og oppover har økningen vært kraftig, informerer SSB-rådgiver Vaage.