I et verksted i den amerikanske byen Kansas Wichita sysler 62 år gamle Neil Young med å forandre verden. Denne gangen akter han imidlertid ikke å ta i bruk samfunnskritiske tekster for å få fram budskapet sitt, slik han blant annet forsøkte gjennom sangen «Ohio». Ifølge avisen The Wichita Eagle har mannen bak klassikere som «Heart of Gold», «Cinnamon Girl» og «Helpless» byttet ut gitaren med skiftenøkkelen.

– Vi skal forandre verden, og vi skal gjøre det her i Wichita, et flott sted som jeg nå elsker, der folk vet hvordan man lager ting, og hvordan man får ting til å skje, sier Young til lokalavisen.

Miljøvennlig

Neil Young har i flere år hatt modelltog som hobby. I tillegg har han samlet på veteranbiler. Nå avanserer han altså til el-biler. Young har slått seg sammen med den 37 år gamle mekanikeren Jonathan Goodwin.

– Sammen skal vi lage historie, slår Young fast.

Mekanikeren hadde inntil nylig ingen anelse om hvem Neil Young var. Han hadde heller ikke hørt noen av sangene hans.

– Jeg regner med at jeg kan høre sangene direkte fra kilden når vi får denne bilen opp å gå. Noe må vi jo finne på mens vi kjører alle de milene gjennom landet, sier han.

Ifølge lokalavisen er planen å kjøre til Washington, D.C. for å vise hovedstaden at to bilelskere kan forandre verden.

– For lenge siden trodde jeg at du kunne forandre verden gjennom å skrive sanger. Klart at du kan inspirere noen mennesker med sanger, men du kan ikke forandre verden med dem. Men vi kan forandre verden med denne bilen, hevder han.

Mål

Hele prosessen kan følges på Youngs nye bilrelaterte nettsider, Lincvolt.com. Der er alle detaljene om den nye bilen lagt ut. I målesetningen derfra heter det at målet er å «bygge en bil uten utslipp, som eliminerer bensinstasjonstopp fullstendig. En trygg og sterk bil som er komfortabel og økonomisk både på lange turer og på korte turer til jobben».

Veteran

Young har alltid elsket gamle biler, og de eldre amerikanske bilene er ikke spesielt kjent for å være miljøvennlige.

– Jeg bestemte meg for at det var dumt å eie biler som bare står der og som forurenser når jeg bruker dem, sier han.

Det var grunnen til at han valgte å gjøre om hans beige 1959 Lincoln Continental til noe mer miljøvennlig. Han fant mekaniker Goodwin via MTV-programmet «Pimp My Ride», og ringte ham opp. Young har foreløpig spyttet inn 120.000 dollar og de har allerede vært ute på en prøvetur. Bilen mangler imidlertid en god del på å være ferdig. Youngs nettsider forteller også at hele arbeidet med den nye bilen er filmet, men at det foreløpig ikke er satt noen premieredato.