KRISTIANSAND: Jan Toft gav ut sin første soloplate i august, men var lenge før det en udødelig i artist i norsk musikk. Fra 1992 til 1998 var han kjent som vokalist og frontfigur i suksessgruppa Vamp, og hadde låtskriveransvar sammen med kollega og bandsjef Øyvind Stoveland.

I 1998 valgte Toft likevel å forlate Vamp-skuta, men musikken har fulgt han hele veien.

— Nå om dagen går det ikke lang tid mellom hver gang jeg kjenner kreativiteten tar over og jeg får lyst til å lage ny musikk. For tiden holder jeg på å skrive til neste plate. Jeg lengter allerede etter å gå i studio igjen, sier Toft.

Elsket av anmeldere

Han fikk strålende kritikker for soloplata "Alle er aleine'", men selv om studio frister, tar han seg tid til å holde konserter rundt om i landet i høst. På torsdag har han med seg alle seks medlemmene i bandet sitt, og lover en spennende kveld for publikum.

— Vi har et sprikende sett, og spiller ikke bare låter fra den nye plata. Vi er mange på scenen, men både jeg og bandet er fokusert på at konserten skal være litt som en berg- og dalbane. Derfor spiller ikke alle samtidig, og innimellom dukker det opp låter med for eksempel bare piano. Vi har også en fantastisk gitarist med oss, som spiller på i alt 20 forskjellige instrumenter, inkludert en skrivemaskin og et bittelite piano, forklarer Toft.

Velger seg ut øyne i publikum

Han er kjent for å gi publikum det lille ekstra hvis publikum lover å gi det samme tilbake. Jan Toft kommer nemlig ikke på scenen og gjør ekstranummer om ikke publikum virkelig ønsker at han skal komme tilbake. Forrige konsert kom han helt ned til garderoben uten at folket i salen hadde sluttet å applaudere. Og da gikk han opp igjen, og endte opp med å spille i to og en halv time.

— Jeg har et triks for å se om jeg har god kommunikasjon med publikum. Jeg kikker ut i salen og ser etter et par øyne som signaliserer at de liker det jeg gjør. En spesiell person som ser takknemlig ut. Og finner jeg det, så synger jeg for denne personen hele konserten igjennom. Men jeg ser aldri på personen mer enn én gang, men av og til går jeg ned med en bukett blomster til vedkommende etterpå, sier han.

Her ser du klipp fra låta "Undervurdert", som ble gitt ut som singel fra plata "Alle er aleine".