Foto: TVNorge

ARENDAL: Det begynte allerede i første episode. Linn Gjerstad fra Stavanger ble sett på som sinka. Hun som stagget laget. Hun manglet kondisen de andre hadde, hun var sytete og var den som sa fra når det ikke gikk hennes vei. De andre i gruppa hennes mente hun ødela.

Men da hadde hun allerede kommet seg gjennom nåløyet, og var som en av de tolv videre fra gruppa på 30 som fikk kjørt seg på base camp på Tromøya utenfor Arendal. Hun var i gassen og lovet godt tv til folket.

Og mye tv ble det. Og mye action. Men kanskje ikke helt som hun hadde tenkt seg.

— Ikke sett programmet før

— Hehe. Nei, jeg kunne vel ønsket meg å framstå i en litt annen rolle enn slik det ble. Jeg skjønte tidlig at jeg ville komme til kort på mange områder. På kondis, på erfaring og friluftsliv og utelivet generelt. Fysisk og psykisk. Jeg hadde null kontroll over det som skjedde rundt meg, og da ble jeg sårbar og ekstra utsatt.

Hun mener hun manglet kompetanse og ikke kunne måle seg med de andre deltakerne i utholdenhet.

— Men visste du ikke hva du gikk til? Hadde du ikke sett 71 grader nord før?

— Eh. Nei. Jeg hadde aldri sett en hel episode, men visste jo litt hva det gikk i, flirer hun.

Målet hennes var først og fremst å komme videre fra de siste testene, og bli tatt ut til å delta i realityserien.

Kjepphøy

Linn sier selv hun kom litt kjepphøy inn og ble tatt på senga fordi hun ikke var mentalt forberedt på å leve slik i kameraet og under konstant press. Både under de fysiske utfordringene og som outsider i gruppa.

— Det ble en slags krasjlanding. Jeg mistet selvtilliten og motivasjonen. Jeg er vant til å være den med mye energi i vennekretsen og var ikke forberedt på at jeg ville tape slik. Jeg ble hun som sinket gruppa. De andre var mye sterkere enn meg på kondis og utholdenhet, mens jeg er sterk på eksplosiv styrke.

Linn Gjerstad tror kanskje ikke testene som blir gjort på forhånd er varierte nok. Deltakerne måtte riktignok gjennom mange og tunge prøvelser. De ble for eksempel vekket midt på natten og måtte gå lange turer med tung oppakning. Men de fikk ikke prøvd seg på ski eller ting som er direkte sammenlignbare med de utfordringene de blir utsatt for videre på turen mot Nordkapp.

— Jeg hadde håpet på større variasjon og kanskje større vågestykker. Jeg er uredd. Hadde noen sagt jeg skulle hoppe fra et fly, hadde jeg hoppet. Jeg liker å bli utfordret. Men jeg skjønner jo at vi ikke kan hoppe oss til Nordkapp, gliser hun og mener at gapet mellom henne og de andre stresset henne.

— Det ble litt sånn "Linn gjør ting hun ikke kan". Hadde jeg fått brukt meg på andre felt, hadde nok ting utviklet seg annerledes.

Hun mener det er vanskelig å forestille seg på forhånd hvordan man skal takle de ulike situasjonene. Selv om deltakerne er gjennom psykiske tester, blir intervjuet og ellers testes godt.

- Sitter i hodet

— Det ligger nok mest i hodet og viljen. Jeg visste ikke helt hva det innebar å bli med. Jeg er vant til å gjøre det bra, men manglet kompetanse på de områdene vi ble prøvd i. Hadde oppgavene vært mer varierte, eller hadde kameraet fulgt oss mer under uttagningen til tv-programmene, eller hadde jeg fått en annen plass i gruppa, hadde folk fått et annet inntrykk av meg.

— Så du skjønner at folk oppfatter deg som sytete og rask til å gi deg?

— Ja. Det er det som er det ironiske. Jeg liker normalt å sette i gang ting. Ta initiativ. Det var grusomt å se meg selv i første episode. Jeg ble både sint og lei fordi jeg framsto slik. Men det som er på film skjedde selvsagt. Selv om alt er redigert, og dermed ikke alltid like reality. Det som blir sagt før og etter situasjonen som vises på tv blir gjerne klippet bort, og det er mye spill og strategi. Da blir nok ikke bildet helt riktig alltid. Jeg var jo den som var mest direkte og sa fra om at jeg var sliten.

De andre deltakerne i serien får delte skussmål av stavangerjenta. Hun mener ganske mange av dem var opptatt av å framstå korrekt, og at det de sa til henne stemte dårlig med slik de omtaler henne på tv.

— Noen av dem sa gjerne ikke noe direkte til meg, men klaget mye på meg på tv. Jeg tar heller en konfrontasjon. I en sånn tv-setting må du være selektiv når du snakker dersom du skal ha kontroll over hvordan du framstår. Jeg visste jo hva mange andre sa bak ryggen min. Jeg synes ikke noe om feighet.

- Har klar favoritt

Linn sier hun manglet overskudd til å regissere seg selv på tv, men at hun la vekt på å ikke snakke dritt på de andre.

— Hvem tror du vinner konkurransen?

— Wenche.

— Hvem håper du vinner?

— Inge. Men det er ikke alltid de beste som vinner. Inge er kanskje ikke ego nok til å vinne. Men han er den som fortjener det mest. Han er råsterk og han har en fantastisk personlighet. Han virket beroligende og trygg på hele gruppa. Og også på meg. Men han er nok ikke ego nok.

Mest på tv

Linn har sett alle episodene så langt sammen med venner.

— De som kjenner meg godt, vet hvordan jeg er. De som ikke kjenner meg så godt, må jo danne seg et bilde basert på det de ser på tv. Selv har jeg etter hvert uviklet humor på hele greia. Nå bare ler jeg, sier hun, og morer seg med tanken på hvem som skal få hennes rolle nå når hun selv er ute.

Linn Gjerstad fikk ikke så mange episoder i 71 grader nord. Men hun fikk i alle fall mest sendetid mens hun var med.