KRISTIANSAND: — Jeg har det bra, men det er litt kaldt her, sier Randolph Savio Rosario Correia på telefon fra Oslo. Han er halvparten av duoen Shaa’ir + Funk som besøker Charlies Bar fredag. Dit kommer de etter å ha vært i Oslo og spilt på Blå torsdag.

Sjekk ukens konsertoversikt for Kristiansand her!

Med sin funky, elektronikabaserte musikk er Shaa’ir + Funk veldig langt unna bhangramuzaken vi hører på enhver indisk restaurant. Vokalen til Shaa’ir (Monica Sharma Dogra) kan iblant minne om Björk, og oppå dette legger låtskriver Randolph elektroniske effekter og gitar. Når de opptrer på Charlies fredag har de også med seg rytmeseksjon i form av trommeslager og bassist.

— Det dere ser og hører av India her i Europa er bare mainstreamkulturen, og det er vi mange fra India som er lei av. Vi har i mange år hatt en levende klubbkultur i undergrunnen som vi er en del av, sier Randolph. Før Shaa’ir + Funk har han spilt i 15 år med bandet Pentagram. I 1999 ble videoen til Pentagrams sang «Price for Bullets» sensurert fra Indisk kringkasting på grunn av kritisk budskap rundt grensekrigen mot Pakistan det året.

Gode kritikker

Men nå er Randolph altså her med prosjektet Shaa’ir + Funk. De to plateutgivelsene har fått gode kritikker hjemme hvor de pleier å spille klubbkonserter for 150-200 mennesker.

— Det er litt som om det eneste som skulle kommet ut fra Norge var folkemusikken, men dere har jo black metal og new jazz som er kjent verden over, sier Randolph.

Det er Rikskonsertene som har tatt initiativ til kulturutvekslingen med India, etter at den kjente jazzmusikeren Bugge Wesseltoft oppdaget stamklubben til Shaa’ir + Funk. Den heter Blue Fog, og nå er det altså opprettet en forbindelse med jazzpuben Blå i Oslo.

Arrangørforeningen Trash Pop i Kristiansand ble trukket med i samarbeidet da Louis Holbrook i mars i år ble invitert til Mumbai av folkene på Blå.

— Der hørte jeg Shaa’ir + Funk i en improvisert hjemme hos-konsert. Vi setter opp dette fordi det er kult å være med på noe nytt. Dette er en del av en musikkscene som akkurat nå har en stor framvekst i India, sier Holbrook. Det er en del av utvekslingssamarbeidet at norske artister skal sendes i retur til Mumbai.

Mash up av indisk musikk

  • De som er interesserte i det må melde seg hos Rikskonsertene, sier Holbrook. Sammen med Shaa’ir + Funk kommer også den danske DJen Kid Kishore som gjør en mash up av indisk musikk.

— Jeg oppdaget ham i et aktivisthus i Aalborg og ble helt blåst av gårde. Så tenkte jeg at det kanskje skjer noe gøy hvis jeg mikser de to, sier Holbrook.

Randolph i Shaa’ir + Funk har på sin side planer om å gjøre massivt inntrykk på Charlies fredag.

— Vi liker å spille på intime steder. Og vi har tenkt å endre publikums oppfatning av India fullstendig, lover han.

Sjekk hvordan de låter her