OSLO/MOSKVA: Alexander Rybaks stjernestatus vil skyte ytterligere til himmels etter den knusende seieren i årets MGP-finale lørdag kveld. En liten forsmak på hva som venter av popularitet for 23-åringen fikk han da han ankom pressesenteret etter at seieren var et faktum i natt. Rybak svarte med felespill på bordet, mens Frikar spilte hele ut sitt register oppe på podiet foran en samlet Europapresse.

— Jeg har tidligere sagt at det ikke betydde noe om vi vant eller ikke. Nå har jeg endret mening, det betyr noe. Nå er Norge virkelig satt på Grand Prix-kartet, sa han, før han ønsket alle fans og journalister hjertelig velkommen til Oslo i mai neste år.

Språkmektig

Rybak parerte alle spørsmålene elegent, enten om de kom på norsk, engelsk eller russisk.

Størst applaus fikk han da han av en svensk journalist ble spurt om hva han mente om at russiske myndigheter hadde satte foten ned for den planlagte homoparaden i Moskva.–Jeg synes det er veldig synd at de valgte å arrangere denne paraden på dagen i dag, i stedet skulle de heller brukt energien på den aller største homoparaden. Den var jo her i kveld, sa han.

Heiet på Island

Hovedpersonen uttrykte også glede over at hans personlige favoritt, Island ble nummer to i konkurransen.

— Island har vært min favoritt hele tiden. Det vil si, Ukraina hadde den beste sangen, men Island hadde den desiderte beste sangeren, sier han.

En annen journalist ville også ha Rybaks kommentar på at europeiske seere mente han hadde skrevet en bedre låt enn selveste Sir Andrew Loyd Webber, hadde en bedre stemme enn franske Patricia Kaas og en bedre scenefremførelse enn greske Sakis Rouvas. Det hadde han litt vanskelig for å sette ord på.

— Egentlig føler jeg meg som bedre fiolinist enn sanger, svarte han.

2. juni slipper Rybak debutplaten, deretter blir det turné i sommer sammen med Frikar.

Uhemmet skryt

Delegasjonsleder Stian Malme brukte anledningen til å skryte uhemmet av Norges nye verdensstjerne.

— Du er en så talentfull mann, og jeg er virkelig stolt av deg. Jeg vil takke deg for at du har skrevet slik en fantastisk sang og jeg håper du nyter det kommende året, sa Malme.

Etter pressekonferansen ble Rybak skysset tilbake til hotellet, for å få slappet av i noen timer.

— Akkurat nå gleder jeg meg til å se igjen foreldrene mine, det er fem timer sist jeg så dem, sa han, og smeltet dermed enda flere fans.

På nasjonaldagen er han og resten av den norske delegasjonen invitert til den norske ambassaden til 17. mai feiring. Deretter bærer det hjem til Norge.

Og Rybak ønsker at flest mulig møter opp på Gardermoen når han lander klokken 21.00 norsk tid.