Grip sjansen!

I mars i år ble det gjennomført en undersøkelse om mobbing i høyere utdanning, hvor det kom fram at hver tiende student opplevde en eller annen form for mobbing. Det mest sentrale problemet som ble nevnt i undersøkelsen var ekskludering.

Publisert: Publisert:

Birgitte I.S. Kalvatn i Studentorganisasjonen i Agder (STA). Foto: STA / FVN

KRONIKK: For å forebygge dette har man som student et ansvar for at de nye studentene skal få en god start på studietiden, gjennom de ulike arrangementene og de sosiale aktivitetene det er lagt til rette for i fadderuken.

I fadderuken skal de gamle studentene, på kort tid, vise de nye studentene det beste av hva Kristiansand og Grimstad har å by på. Ikke bare skal de lære om de beste stedene i forhold til sosialisering på campus og byene, og finne fram der, men det skal legges opp til et godt studiemiljø hvor hver enkelt student skal trives i den nye tilværelsen.

Dette er en krevende oppgave, men også en av de viktigste. Fadderukens hensikt er å fremme og opprettholde den inkluderende samhandlingen mellom nye og nåværende studenter.

Overgangen fra å være elev på videregående skole til student på universitetet kan være både spennende, ensomt og skremmende, men det byr samtidig på mye glede. Det viktigste for de nye studentene er at de blir møtt med smil og åpne armer.

Vi er alle studenter som ønsker det samme, å oppleve den beste tiden i livet, og samtidig få muligheten til å innhente og tilegne dypere kunnskap om et fagområde man selv ønsker å studere. Som erfarne studenter har vi et kollektivt ansvar for at dette skal være realiteten når de nye studentene kommer til byen. Det er ikke lett å flytte fra hjemmet og plutselig skulle lage mat og vaske klær selv. Usikkerheten du kjenner på, der du står alene på plenen første skoledag, er noe alle har kjent på. Vi har alle vært nye studenter en gang, og noen har vært det flere ganger.

Selv om nåværende studenter, faddere eller de som får nye studenter inn på studiet har et ansvar for den inkluderende samhandlingen på Universitetet i Agder, har likevel alle, og enhver, et eget ansvar for at den inkluderende samhandlingen skal finne sted. Det hjelper lite om studenter som inviteres på ulike aktiviteter gjentatte ganger sier nei, eller ikke dukker opp. Mitt beste råd er dermed bare å kaste seg ut i det.

Universitetet i Agder er kanskje ikke det største universitetet i Norge, men med rundt 60 studentaktiviteter, -linjeforeninger og – organisasjoner, er der et vell av muligheter som vil treffe nesten alle de 13 000 studentene på Sørlandet sine interesser.

Etter flere år med studier bak meg og samtaler med andre uteksaminerte studenter er det én ting man råder nye studenter til å gjøre, i tillegg til å være med på fadderuken, og det er å engasjere seg.

Nye studenter oppfordres sterkt til å bli med i en eller annen aktivitet som fanger deres interesser, for å skape nye bekjentskaper og dermed finne nye veier å utfordre og utvikle seg på. Gjennom nye bekjentskap skapes nye relasjoner og kunnskap som vil være viktig og nyttig når du er ferdig å studere. Universitet i Agder har et bredt spekter av studentaktiviteter og linjeforeninger på begge campus som tilbyr alt fra faglige til idrettslige aktiviteter. Enten du er interessert i holde deg i aktivitet, ønsker å lære om hvordan du skal starte din egen bedrift eller om du bare ønsker å engasjere deg ekstra i fagområdet du studere, finner du garantert noe å engasjere deg i.

Kristiansand er en by hvor det er lett å orientere seg og det er korte avstander til det meste. Du finner alt du trenger på campus, men ønsker du deg til byen er den bare en kort sykkeltur unna. Med opparbeidede gang- og stiveier i nærmiljøet i Kristiansand kommer du deg dermed raskt til og fra universitetet ved hjelp av sykkel om du bor i byen. Det er også godt busstilbud til og fra campus, og mellom campus. Det er dermed fullt mulig å bo i Kristiansand og studere i Grimstad om du ønsker dette, eller omvendt.

Sett bort ifra de fint opparbeide gang- og sykkelstiene du finner i nærområdet, er det like godt utarbeidet turstier i både Kristiansand og Grimstad, noe som betyr at bare et steinkast fra byen eller campus, kommer du deg ut i skogen til fine løyper for løp- eller skogsturer.

I Kristiansand har du blant annet Baneheia, Jegersberg, Odderøya og i Grimstad har du Kollen i Fjærheia, Dømmesmoen og Marivold. I Grimstad har man også muligheten til å gå fra hei til hei og nyte utsikten i Grimstad fra flere vinkler. Rundt om de ulike turstiene finnes det gapahuker og andre samlingssteder med bålplasser, hvor det er fullt mulig å samles for å grille pølser eller marshmallows.

Mulighetene er dermed mange for sosiale aktiviteter som fenger alle og som ikke koster skjorta. For vi studenter vet at alt som er gratis er svært interessant for enhver student.

Og er ikke studenthybelen stor nok til å samle de i klassen og litt andre nye bekjente, fordi du ønsker å bidra til den inkluderende samhandlingen, er det ikke verre enn å gå ut en plass og tenne et bål.

Som gammel speider vet jeg at det er rundt et bål de gode samtalene skjer og bålet setter stemningen for kos, hygge og gode samtaler. Så bruk denne muligheten til å hjelpe å inkludere hverandre og på den måten bidra til at alle studentene i Agder får en like god studietid som du selv ønsket da du var ny.

Birgitte I.S. Kalvatn

Velferdspolitisk ansvarlig i Studentorganisasjonen i Agder (STA)


Ønsker du å bidra med en kronikk eller leserinnnlegg? Ta kontakt med KRSby på tips@krsby.no!

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Leserinnlegg
  2. Kronikk
  3. Universitet
  4. Skole og utdanning