Totalt 15 saker om juks ble behandlet av Universitetet i Agders klagenemnd i fjor, og 12 av dem endte med at studentene ble ilagt straff, skriver studentavisen Unikum.

Det er faktisk en markant nedgang fra tidligere år, for i 2014 og 2015 ble mer enn 25 studenter ilagt straff.

Uaktsomt eller planlagt?

– Vi tar imot de klagene vi får. De kommer ofte fra faglærer eller sensor. De siler gjerne litt på hva de sender videre. Det finnes rutiner som vi mener skal følges, men de tolkes nok litt ulikt. Noen faglærere vil se på obligatoriske innlevering som en form for opplæring og heller be om at det leveres ny besvarelse med riktig kildehenvisning, sier seniorrådgiver og saksbehandler i klagenemnda, Turid Høgetveit, til studentavisen.

Klagene kommer oftest fra faglærer eller sensor. Foto: Tore André Baardsen

To av klagenemndas fem medlemmer er studenter, og minst fire av de fem må være enige for å kunne utestenge studenter. Juksing gjort med forsett, altså planlagt juks, kan straffes med to semesters utestengelse, imens grovt uaktsom juksing kan gi ett semesters utestengelse. I tillegg kommer annullering av eksamen.

Nettopp skillet mellom disse to er en utfordrende oppgave for klagenemnda, ettersom studenter som blir tatt gjerne påstår at de ikke var klar over retningslinjene. Den vanligste formen for juks er plagiering av andres arbeid, men på UiA har også studenter blitt fersket med mobiltelefon, kalkulator og jukselapper på skriftlige eksamener.

Mobiltelefoner og jukselapper har blitt funnet på studenter som tar skriftlig eksamen. Foto: Vegard Nekstad

Kan få advokat

Blir du fersket i juksing, eller anklaget for det, dekker universitetet advokat dersom studenten ønsker det. Studentene har mulighet til å presentere sin side av saken skriftlig.

– Vi ønsker at arbeidet som studenter legger ned skal være reelt. At enkelte studenter skal kunne lure seg unna og få en god karakter, mens andre må jobbe hardt for å oppnå samme karakter på eget arbeid er sterkt urettferdig. Så jeg vil tro at studentene selv er interessert i at de som fusker blir tatt for fusk, sier Høgetveit til studentavisen.