Skuespiller Trim Balaj har rollen som en av Breivik sine forsvarsadvokater. Skuespiller Trim Balaj har rollen som en av Breivik sine forsvarsadvokater. Foto: Privat: Alvin Santos

Kristiansander Trim Balaj (30) spiller i Netflix-filmen «22 july»

Skuespilleren tror det norske folks reaksjoner på filmen vil være delt, men roser den anerkjente regissøren.

Mange tenker «er det for tidlig?», og det er det selvfølgelig for noen. Likevel er det viktig å ikke glemme det som har skjedd. Det er viktig at vi forteller historien om det som skjedde i Norge og hvordan vi klarte å komme oss gjennom denne krisen.

Det forteller skuespiller Trim Balaj (30) om filmen «22 july», hvor han har to roller.

Spesiell stemning under innspilling

Filmen er Netflix-finansiert, og baseres på Åsne Seierstad sin bok «En av oss».

Balaj spiller rollen som Odd Ivar Grøn, en av de totalt fire forsvarsadvokatene til Breivik. I tillegg har han en liten rolle i beredskapstroppen.

Hans del av innspillingen foregikk i Oslo tinghus, i samme rettssal hvor saken gikk i virkeligheten. Det var en spesiell stemning under innspillingen.

– Den energien i det rommet, det var mye kjærlighet. Likevel var det litt sårt, for det føltes veldig ekte, forklarer kristiansanderen.

Han var selv ikke langt unna Regjeringskvartalet i Oslo under terrorangrepet i 2011.

– Smellet og hele bakken som ristet, det er noe man ikke glemmer. Det å være der og se det knuste glasset og full panikk på gata, man skjønte ikke helt hva som skjedde. Da jeg plutselig satt der i den rettssalen som skuespiller, det var en spesiell stemning.

Innspillingen foregikk i Tønsberg, og filmen har premiere på Netflix 10. oktober. Det er foreløpig usikkert om filmen vil bli vist på norsk kino. Foto: Skjermdump fra traileren til «22 july»

Tvilte ikke på å ta rollen

Han roser den anerkjente regissøren Paul Greengrass, som har regissert blant annet «Captain Phillips» og «United 93», for sin kjærlighet og respekt til hendelsen og menneskene som opplevde det.

– Hver dag før innspilling startet han med å si hvor viktig alle våre stemmer er. Det var viktig for han også.

Castingen består utelukkende av norske skuespillere, noe Balaj tror var viktig.

– Samtlige av oss var norske, og har en slags relasjon til det som skjedde. Det er det verste som har skjedd Norge siden andre verdenskrig. Da skjer det noe med oss som land. Hadde det vært utenlandske skuespillere, kunne nok filmen blitt helt annerledes.

Han var ikke i tvil om han skulle si ja til rollen.

– Jeg ville være en del av å fortelle denne historien. Jeg tvilte aldri.

Jonas Strand Gravli spiller hovedrollen som Viljar Hanssen i Netflix-filmen «22 july». Foto: Erik Aavatsmark / Filmfestivalen I Toronto / NTB scanpix

– Jeg tror det kommer til å være delte reaksjoner

Filmen hadde verdenspremiere onsdag kveld under filmfestivalen i Venezia.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Etter at traileren ble sluppet dagen før, ble den kritisert for å være «actionpreget». Aftenpostens anmelder, som så filmen på filmfestivalen, er uenig:

– Jeg synes filmen er sobert fortalt, og ikke en actionfilm som var kritikken etter traileren. Det er også en dokumentarisk stil, og det er en respektfull filmatisering og gjenskapelse av det tragiske som skjedde, sier May Synnøve Rogne til NRK.

– Selv om du ikke har sett filmen selv, hvordan tror du filmen vil bli mottatt blant det norske folk?

– Jeg har tenkt litt på det. Jeg tror det kommer til å være delte reaksjoner, men jeg tror de fleste kommer til å sette pris på at regissøren forteller historien på den måten han gjør. Norge kommer nok til å ha et litt annet syn på det enn resten av verden, fordi det står oss så nært. Det gjenstår å se, sier Balaj.

LES OGSÅ: