Beate Henriksen (39) fra Kristiansand fikk påvist brystkreft i juli. Lørdag var hun en av 613 deltakere som løp for brystkreft-saken under Rosa sløyfe-løpet i Kristiansand. Beate Henriksen (39) fra Kristiansand fikk påvist brystkreft i juli. Lørdag var hun en av 613 deltakere som løp for brystkreft-saken under Rosa sløyfe-løpet i Kristiansand. Foto: Kristian Hole

Brystkreft-rammede Beate ble overrasket av over 50 kolleger og venner: – Jeg skal motbevise at kreft er en dødsdom

Beate Henriksen (39) slet med å holde tårene tilbake da kolleger, familiemedlemmer og venner stilte i "Æ løber for Beate"-skjorter under Rosa sløyfe-løpet i Kristiansand.

– Da jeg fikk kreft ville jeg skape mer åpenhet om det. Mange tror at det å få kreft er en dødsdom. Men jeg skal motbevise at kreft er en dødsdom, sier Beate Henriksen (39) til KRSby.

Hvert år i oktober arrangerer Brystkreftforeningen Rosa sløyfe-aksjonen i samarbeid med Kreftforeningen, hvor formålet er å skape økt oppmerksomhet rundt brystkreft-saken. En viktig del av aksjonen er Rosa sløyfe-løpene, som i år arrangeres i ti byer.

Beate var en av 613 deltakere under årets løp i Kristiansand lørdag formiddag.

– Planla spillelista til min egen begravelse

Beate Henriksen (39) sammen med barna Maia (8) og Mathias (10) under Rosa sløyfe-løpet i Kristiansand lørdag formiddag. Foto: Kristian Hole

I sommer gikk Henriksen til mammografi fordi hun trodde hun hadde en vanncyste i brystet. Etter flere undersøkelser fikk hun 19. juli påvist at hun hadde brystkreft med spredning til lymfeknuter.

– Tiden etter har vært rar. Det føles ut som jeg har levd i en boble, men det har gått greit. Det verste var tiden før behandlingen. Da planla jeg spillelista til min egen begravelse, og tenkte mye på ungene mine Maia (8) og Mathias (10), og hvordan det skulle gå med dem. Det var det verste med hele prosessen. I dag føler jeg meg bedre og har fokus på å trene og spise sunt.

Årets tema til Rosa sløyfe-aksjonen er persontilpasset brystkreftbehandling, som er en strategi som sørger for at hver enkelt menneske får behandlingen de responderer best på.

Ingen får nøyaktig den samme kreftsvulsten, og en behandling som fungerer hos noen kan ha liten effekt hos andre. Dette har Henriksen selv erfart.

– Jeg synes det er kjempeviktig at det blir satt fokus på dette. Selv har jeg erfart at legen min avbrøt standardkuren jeg gikk på, og satte meg over på en annen behandling som var bedre tilpasset meg.

Se video fra lørdagens Rosa sløyfe-løp:

– Vil tilbake til normalen

Flere kolleger fra Vågsbygd FUS barnehage overrasket Beate Henriksen (39) under årets Rosa sløyfe-løp i Kristiansand. Foto: Kristian Hole

Henriksen er i dag sykemeldt fra jobben som pedagogisk leder i Vågsbygd FUS barnehage, hvor hun trives sammen med gode kolleger. Hun ser fram til å kunne jobbe igjen, men mener Nav gir for kort tid for kreftsyke å komme seg skikkelig på beina igjen.

– I dag får man seks måneder behandlingstid, og deretter seks måneder på å «jobbe seg opp» i form igjen. Det er utrolig vanskelig å kunne gå tilbake til en 100 prosents-stilling på så kort tid, så jeg skulle ønske at dette ble utvidet til to år.

– Hva blir neste steg for deg i behandlingen?

– Til mandag starter jeg min sjette cellegiftbehandling, og etter det må jeg ha seks behandlinger til før jeg er ferdig med cellegift i november. Tre uker etter det skal jeg fjerne hele brystet, og tre uker etter det igjen skal jeg begynne på strålebehandling. Målet er å bli frisk og komme tilbake til normalen og fungere så godt som jeg kan, sier Henriksen.

613 deltakere stilte opp i Rosa sløyfe-løpet i Kristiansand. Bildet er fra oppvarmingen. Foto: Kristian Hole

– «Hvordan kan verden fortsette som før?»

Liv Karin Johnsen (45) fra Søgne fikk påvist brystkreft i mai. Hun deltok også under løpet i Kristiansand. Foto: Kristian Hole

Liv Karin Johnsen (45) fra Søgne er også under behandling etter at hun i mai fikk påvist brystkreft med spredning.

– Det har vært en merkelig tid for meg. Den første tanken min var «Hvordan kan verden fortsette som før?». Det er som om alt blir snudd på hodet, sier Johnsen.

Hun ble rørt da hun så det store oppmøtet ved Aquarama lørdag formiddag, hvor også hundrevis av tilskuere heiet fram de 613 deltakerne.

– Det er kjempegøy at så mange vil stille opp for en god sak. Jeg kjenner jeg blir rørt. Dette er en fin anledning for oss, som er midt i kreftbehandlingen, men også for andre mennesker å vise støtte til saken, sier hun videre.

Rådgiver i Kreftforeningen, Ane Ek Drange (33), var også fornøyd med at flere ville støtte en god sak i høstferien.

I fjor ble det samlet inn over to millioner til Rosa sløyfe-aksjonen fra Rosa sløyfe-løpene. I år skal midlene fra årets aksjon gå til forskning på persontilpasset brystkreftbehandling.

– Det var helt fantastisk rørende å se alle deltakere langs den rosa løypa, her var alle aldersgrupper representert. Det var ekstra sterkt å høre alle heiarop. I dag hadde de for mange ekstra betydning, sier hun.

Rådgiver i Kreftforeningen, Ane Ek Drange (33), var også til stede under Rosa sløyfe-løpet i Kristiansand. Hun synes det var positivt at 613 deltakere, og hundrevis av tilskuere, tok seg tid i høstferien for å støtte en god sak. Foto: Kristian Hole

Årets løype startet ved Aquarama på Tangen, og gikk videre til ytterkanten av Kvadraturen og tilbake igjen.

Disse hadde best tid under kategorien lang løype:

  • 1) Johan René Bjørnsen – Tid: 18.35
  • 2) Siren Amalia Seiler – Tid: 19:39
  • 3) Jørund Schiefloe – Tid: 19:55

Hele resultatlista kan du lese her.

Se flere bilder fra løpet i Kristiansand:

Slik så det ut under oppvarmingen. Foto: Kristian Hole
Det var fullt på Bystranda under Rosa sløyfe-løpet i Kristiansand. Foto: Kristian Hole
Noen av de ivrigste deltakerne etter at startskuddet gikk. Foto: Kristian Hole
Årets løype startet ved Aquarama på Tangen, og gikk videre til ytterkanten av Kvadraturen og tilbake igjen. Foto: Kristian Hole
Flere stilte i «Fuck cancer»-skjorter lørdag formiddag. Foto: Kristian Hole
Slik så det ut ved starten av løypa. Foto: Kristian Hole