Lanserer «Spis grønt-uka»: Vil ha flere til å spise bærekraftig

«Spis ute-uka» er svært populær i Kristiansand. Nå kommer også avleggeren «Spis grønt-uka». – En nødvendig trend som kommer til Norge, sier medarrangør Morten Johansen.

Publisert: Publisert:

Marie Haugå er assisterende daglig leder hos Panda Panda. Foto: Iris Elin Ullvang

  • Iris Elin Ullvang
Denne artikkelen er over ett år gammel

– «Spis grønt-uka» er et prosjekt vi har gått «svanger» med ganske lenge, men nå var tida inne for å ta i et tak for å inspirere til å spise både sunnere og grønnere. Det passer godt etter en påske hvor man har forsynt seg av både lammelår og Kvikk Lunsj.

Det forteller Rolf T. Øygarden, prosjektleder i Kvadraturforeningen, som ser fram til det nye arrangementet.

«Spis grønt-uka» er et prosjekt vi har gått «svanger» med ganske lenge. – Rolf T. Øygarden.
Les også

Ny «Spis ute»-rekord – solgte 80.900 retter

Les også

«Spis for 100»: – Som 17. mai seks dager på rad

Les også

«Spis ute-uka»: - En god unnskyldning for å gå ut og spise

Mer enn isbergsalat

Sammen med Mjas AS arrangerer de for første gang «Spis grønt-uka» i Kristiansand. Arrangementet varer fra 29. april til 5. mai.

Øygarden sier han tror det handler om å bygge kunnskap rundt det å spise grønnere, sunnere, vegansk og vegetariansk.

– Det handler om mye mer enn å bare spise isbergsalat. Vi tror det er viktig å bevisstgjøre sørlendinger på at det går an å spise fullverdige grønne måltider ute på restaurant, sier han.

Truls (f.v.), Elisabeth, Kornelius og Theodor Fredriksen Iberg. Foto: Iris Elin Ullvang

Dyrker egne grønnsaker

Familien Fredriksen Iberg fra Porsgrunn er på påskeferie i Kristiansand, og har kjøpt seg lunsj hos Panda Panda på torvet. Theodor har bestilt en «smoothie bowl».

– Jeg tenker det er veldig bra, at det er fokus på at folk både kan få i seg mer grønt og frukt, og være litt mer miljøbevisst, sier Elisabeth.

Familien pleier å spise sunt, grønt og bærekraftig til hverdags.

– Jeg er nok den som er mest opptatt av grønnsaker i familien med tre gutter. Jeg prøver å lure inn litt mer frukt og grønt i måltidene, forteller hun.

– Jeg prøver å dyrke gulrøtter hjemme, forteller Theodor.

– Og jeg prøver å dyrke agurker, stemmer Kornelius i.

«Smoothie bowl» er en veldig populær rett nå for tiden. Foto: Iris Elin Ullvang

– Fin introduksjon

Andrea Gladhaug synes det er en god idé med en slik fokusuke.

– Da kan folk få teste ut vanene sine litt. Prøve å få byttet dem om litt kanskje, ellers er det bare en fin introduksjon for å spise litt grønnere, sier hun.

Hun prøver å velge vegansk i hverdagen.

– Sosialt eller ute hos folk er det ikke like viktig, men hjemme hos meg spiser vi for det meste vegansk.

Gladhaug pleier ikke å spise på restaurant ofte ettersom hun synes det er dyrt, men sier hun muligens ville tatt seg turen på «Spis grønt-uka» dersom det er rimelig.

– Det kan godt hende. Jeg håper hvert fall at de som kan spise ute vil benytte seg av det.

Andrea Gladhaug nyter en vegansk wrap utenfor Panda Panda. Foto: Iris Elin Ullvang

Skal leve som vegetarianer

– Det handler om at vi må velge riktige råvarer, en bedre og mer bærekraftig livsstil, med fokus på gode vaner, mat, kosthold, trening og ernæring.

Det sier Morten Johansen, daglig leder i Mjas AS.

– Jeg tenkte det passet bra etter at vi har fetet oss opp i påska. Grunnplanen er egentlig et større fokus på å være sunnere og grønnere, og ha mer bærekraftig kosthold og livsstil.

Han sier uka er et forsøk på å gi folk muligheter til å ta bedre valg.

– Den uka skal jeg leve som vegetarianer. Jeg håper flere blir med meg på den utfordringen om å ta et grønnere valg, sier Johansen.

Mjas AS ved Morten Johansen har blant annet vært med på å arrangere «Spis ute-uka» og «Sommer på torvet» i Kristiansand. Foto: Steinar Vindsland

«Green week challenge»

Med på uka er blant annet Spiren Kafè på Spiregården, Panda Panda, og TilStede Mat & Mer.

Sistnevnte tilbyr noe som kalles «Beyond Meat burger», som skal ligne mest på mulig på en vanlig burger av kjøtt, men som er helt vegansk.

– Jeg har smakt det meste på menyen tror jeg, det er mye godt. Spesielt den beyond meat burgeren, den er helt rå.

For anledningen har arrangørene valgt å utfordre både privatpersoner og bedrifter, samt bloggerne Kristina Andersen og Belinda Jakobsen, som står bak podkasten Andersen & Jakobsen, til «Green week challenge».

– Utfordringen går ut på å ta noen små grep, i eget liv eller internt i bedriften. Det kan være alt fra å gå og sykle til jobb, tenke på hvordan en resirkulerer søppel, sette mer grønt på menyen, droppe kjøttpålegget også videre, forteller prosjektleder i Kvadratureforeningen Rolf T. Øygarden.

Publisert:

Les også

  1. Denne sørlendingen hjelper nesten 80.000 fattige studenter til å leve sunt

  2. Ønsker du å leve mer bærekraftig? Her får du tipsene du trenger

  3. Belinda Jakobsens jul: – Det har blitt et gavehysteri, men i fjor sa vi stopp

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Mat og drikke
  2. Kristiansand
  3. Økologisk mat
  4. Veganisme
  5. Ernæring