Onsdag ble det kjent at Arbeiderpartiet støtter de øvrige opposisjonspartienes forslag om at Norge må utarbeide retningslinjer som innebærer at tolker som hjalp de norske styrkene i Afghanistan fra 2006 til 2014, må få oppholdstillatelse i Norge.

NTB får onsdag kveld opplyst at også Fremskrittspartiet og Høyre vil støtte forslaget, forutsatt at tolkene får en individuell behandling av sine søknader og ikke blir behandlet som en gruppe.

– Det skal være lav terskel for å få beskyttelse i Norge når du har vært i tjeneste som kamptolk. Det må selvfølgelig bygge på en konkret individuell vurdering av den enkeltes situasjon. Eventuelle avslag skal bygge på at myndighetene har særlige grunner til å avslå, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Eirik Sivertsen i en pressemelding.

Krav fra opposisjonen

Under en høring i kommunal— og forvaltningskomiteen på Stortinget onsdag sa Arve M. Aasbak fra Veteranforbundet SIOPS at situasjonen for de afghanske tolkene stadig blir verre i hjemlandet.

Han viste til at land som Italia, Canada, USA, Tyskland og Storbritannia har gitt sine tolker og deres familier opphold.

– Jeg kan ikke skjønne hvorfor Norge skulle ha en annen tolkning av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, understreket Aasbak.

Bakgrunnen for høringen er et krav fra flere opposisjonspartier på Stortinget om at inntil 30 tolker som hjalp de norske styrkene i Afghanistan i årene 2006-2014, må få oppholdstillatelse i Norge, fordi de er i fare. Myndighetene har til nå sagt nei.

Muradi

Rundt 50 afghanske kamptolker som jobbet sammen med norske styrker i ISAF-operasjonen i Afghanistan, søkte om opphold i Norge.

23 fikk asyl, blant dem tolken Faizullah Muradi som kjempet en offentlig kamp mot Norge for å få bli i landet – en kamp som endte med at Muradi (22) fikk sin asylsøknad innvilget av Utlendingsdirektoratet (UDI).

26 andre fikk avslag på søknaden om asyl, og det er det er dette som nå var oppe til høring i kommunal- og forvaltningskomiteen i Stortinget onsdag

– Må se på andre alternativer

President i Norges veteranforbund (NVIO), Britt T.B. Brestrup mener man nå bør se på andre alternativer ved utenlandsoppdrag.

– Denne språkkompetansen finnes allerede i Norge. Kanskje hadde det vært et bedre alternativ til lokalt tilsatte, at Forsvaret trener opp og tar med seg norske statsborgere med språkkompetanse, i stedet for å sette lokale i fare, slik vi har sett nå, sier Brestrup, som mener det er viktig at dette blir utredet på en ordentlig måte før neste utenlandsoppdrag, slik at vi unngår en situasjon som dette igjen.

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Eirik Sivertsen sier at det for framtidige operasjoner er viktig at Norge får på plass nødvendige retningslinjer som kan ivareta lokalt ansatte, tolker og øvrig personell.

– Arbeiderpartiet vil derfor fremme et tilleggsforslag hvor vi ber regjeringen snarest mulig lage slike retningslinjer, sier Sivertsen.