Et av lokalene som kan blitt tatt i bruk som nødbolig for flyktninger i Kristiansand er Kongensgate skole, som på vinteren er delvis disponert av tiggere. Kommunen har pekt på bygningen som et aktuelt sted.

I merknaden står det at bygget er på 4000 kvadratmeter, og at det huser tiggere fra 15. november.

Fylkesmannen i Vest-

På vinteren overnatter tiggere i gamle Kongensgate skole. Nå er bygget aktuelt som midlertidig overnatting for asylsøkere. Foto: Reidar Kollstad

Agder har nå fått inn en flere steder som kommunene mener kan være egnet til midlertidig bosted for flyktninger. Dette er sendt videre til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som igjen skal gi listene videre til Utlendingsdirektoratet (UDI). UDI har bedt alle kommunene om å melde inn hva slags lokaler de har som kan benyttes som nødovernatting, både på kort og lang sikt.

Ned i standard

— Kommunene må se om det finnes haller. Vi må ned i standard fra hoteller, sa UDI-direktør Frode Forfang på pressekonferanse mandag. Han sa da at det var behov for 80 til 100 nye asylmottak som kan huse 15.000 flyktninger på landsbasis.Bare i region sør trengs det to nye mottak og et mottak for enslige mindreårige per uke for å kunne ta sin del av behovet.

— Kommunene begynner nå å få kriseforståelsen. Det haster veldig å finne løsninger, sier direktør i UDI Region Sør, Tormod Stavenes.

Ny frist fredag

Nå har forslagene til midlertidige løsninger fra kommunene begynt å komme inn. De fleste av kommunene i Vest-Agder har svart.

— Vi har fått svar fra 11 kommuner. Noen svarte at de ikke har noe egnet sted. Andre kom med en del forslag, sier fylkesberedskapssjef Yngve Årøy hos Fylkesmannen i Vest-Agder. Til fredag er det en ny frist. Da er det forventet at kommunene har sjekket grundigere.

Årøy sier at de ikke gjør noen vurdering på om stedet er egnet eller ikke.

— Det får UDI gjøre i samarbeid med kommunene, sier Årøy. UDI har ennå ikke tatt stilling til om de forskjellige lokalene kan brukes til overnatting.

— Jeg har ikke sett listene ennå. Det sorteres fra vårt kontor i Midt Norge, sier Tormod Stavenes.

11 i Kristiansand

11 av de 22 forslagene som er kommet inn er fra Kristiansand kommune. På listen finner vi vanlige bolighus, Kongensgate skolesenter som huser flyktninger om vinteren, fjernhjelpsleiren på Tveit, et kontorlokal på 2000 kvadratmeter i havna bak Kilden, en barnehagebrakke i Vågsbygd, brakker i den nedlagte militærleiren i Marvika og en nedlagt helsestasjon på Flekkerøya.

400 til Lindesnes?

Også Lindesnes kommune har flere lokaliteter å by på.

Her foreslås Solstrand camping med 210 sengeplasser, Audnastrand leirsted med 90 senger og 100 sengeplasser på Lindesnes havhotell. Om alle disse plassene ble disponert, ville det bety 400 asylsøkere til kommunene som fra før har et asylmottak i Lillehavn.

Flekkefjord kommune spiller inn den nedlagte skolen på Åna Sira. Mandal har plass i et legesenter og på det gamle sykehuset, mens Songdalen stiller med Finsland bedehus. Søgne har plass på Åros camping og Agder Folkehøyskole. Åseral kan tilby Lognatun, et tidligere leirsted.

Vennesla vurderer herredshus og noen lokaler på Hunsøya, men har ennå ikke gitt formell tilbakemelding.