KRISTIANSAND: — Jeg kjente det ble skikkelig tungt å dra inn snøret og trodde jeg hadde fått «fullt hus». På rigla er det seks kroker, så jeg var nokså sikker på at det var fisk på alle, sier Arambasic.

Blinket i vannet

Det var søndag ettermiddag at 53-åringen fra Hånes var på fisketur i Topdalsfjorden i sin 23 fots tresnekke. Fisket var meget bra og Arambasic dro inn den ene makrellen etter den andre.

Utenfor Strømsheia rykket det kraftig i sena.

— Jeg dro inn, men det viste seg at det ikke var fisk på alle krokene slik jeg trodde. Én etter én kom de tomme krokene opp i båten. Til slutt blinket det kraftig i vannet. Da forsto jeg at jeg hadde fått en ordentlig sværing, sier Arambasic.

RUGG: Makrellen fyller hele stekebrettet til Peter Arambasic på skrå. Nå skal den marineres med salt, grovt pepper og einerbær for den skal røykes og nytes. Foto: Jon Anders Møllen

Vekta viste utrolige 1,4 kilo, og fisken var rett i overkant av 50 centimeter fra munn til hale.Ifølge Havforskningsinstituttet veier makrell sjelden over én kilo og blir kun i få tilfeller over 50 centimeter lang.

Kokk i Nordsjøen

— Jeg snakket med en eldre mann som har jobbet som fisker siden 1961. Han hadde aldri opplevd maken til stor makrell langs Sørlandskysten. Det er jo litt moro, sier 53-åringen.

Arambasic jobber som kokk på oljeplattformen Statfjord B i Nordsjøen og har dermed en turnus som gjør at han er hjemme fire uker om gangen. På fritiden går dagene ofte med til å fiske.

— Fisk er veldig sunt og inneholder mye proteiner som er bra for meg som liker å trene. Men en del av fisken gir jeg også bort til venner og familie, forteller han.

Fiskerekorden så langt er en 22 kilos lange han dro i land utenfor Kristiansand.

— Den fikk jeg med pilkestang mellom Odderøya og Grønningen fyr på omkring 70 meters dyp, sier Arambasic.

Favorittene på kroken er piggvar og breiflabb. For 15 år siden fikk han en piggvar på hele fem kilo.

I røykeovnen

- Hva vil du gjøre med makrellen?

— Først legger jeg den i saltlake. Deretter krydrer jeg den med einerbær og grovt pepper. Så putter jeg den i røykeovnen, forteller Arambasic.

- Men har ikke store makrell en tendens til å smake tran?

— Det avhenger av hvordan du tilbereder den. Steker du den i panna så kan du få en del transmak, men røyker du den så er det lite bismak. I tillegg er det viktig å fjerne innvollene raskt etter at fisken er tatt. Noen anbefaler å fryse den ned hel, men jeg synes ikke det er lurt. Samtidig er det viktig å fjerne all luft fra fryseposen. Helst bør man bruke vakuum. Da harskner ikke kjøttet og man kan ha fisken på frysen i mange måneder, forteller plattformkokken.