IVELAND — Jeg er uendelig stolt. Vi har fått til et praktverk om en helt unik historie i kommunen vår, sier mineralentusiasten Gunnufsen.I Iveland kommer bygdebøkene på løpende bånd. Nå er det bind fem som er ute i handelen, og det er om gruvedrift.Iveland har over 300 steinbrudd. Fra 1896 og 100 år framover var det gruvedrift i kommunen med de helt spesielle mineralene. Setesdalsbanen åpnet veien for eksport og utvinning i stor stil. Få vet det, men Iveland er faktisk en verdenssensasjon i steinsammenheng. Det er bare å nevne mineralet Thortveititt, som kun finnes i Iveland og som ble solgt for 20.000 kroner kiloet til industri og legemiddelfirmaer på femtitallet. PRAKTVERK.

Over 376 sider beskriver Gunnufsen, Karstein Lie, Salve Øyna og Reidar Pedersen Ivelands steinhistorie, fra bygda ble dannet for noen millioner år siden til dagens gruveturisme. Alle bygdas spesielle mineraler er utførlig beskrevet med bilder i boka som også kan brukes som et oppslagsverk for alle som lurer på noe om stein.- Vi hadde ikke fått det til, hadde ikke jeg interessert meg for lokalhistorie og stein som lærer på 80-tallet. Jeg tok opp hundrevis av timer med intervjuer på kassett, forteller Gunnufsen.Kassettene hvor gamle gruvefolk forteller om hvordan livet var, er blitt en sjelden perle i boka. MANGE BILDER.

Bygdeboka er rikt illustrert med gamle bilder, samt tegninger av Odd Jørgensen.- Vi har skapt et viktig verk - og heldigvis fikk vi alle bildene. For det spriter opp. Bygdebøker kan jo være tunge greier, men ikke denne, sier Kjell Gunnufsen.ODD I.R. ULEBERG