— Man blir slått av viljen og kraften okkupasjonsmakten la i denne og alle andre anlegg de bygget, sier Judith Seland Nilsen fra Vest-Agder-museet.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Skoleklasse etter skoleklasse har fått omvisning i anlegget i fjellet Uranienborg ikke langt fra Mandals gågate. Her anla tyskerne en

Et par elever studerer inngangen til den delen av det som var den tyske kommandosentralen under krigen, men som fortsatt er stengt for alminnelig ferdsel. Foto: Jarle R. Martinsen

kommandosentral inne i fjellet. På kryss og tvers går gangene som ble hugget ut i krigsårene av fanger fra blant annet Russland og Polen.

Fire kanonstillinger ble satt opp, blant annet for å forsvare flyplassen tyskerne bygget like utenfor sentrum.

Tyskerne var redde for at invasjonen fra de allierte kunne komme via Mandal

— Dessuten var tyskerne redde for at invasjonen fra de allierte kunne komme via Mandal eller vestover. Mandal har åpen sjø uten hindringer, sier Nilsen.

Derfor ble det bygget et omfattende forsvarsverk for å stanse en mulig invasjon. Hele sjøstripen ble minelagt.

Ryddet opp

Fædrelandsvennen ble med da elever fra Vassmyra ungdomsskole var på omvisning i anlegget. Det har i mange år vært nokså utilgjengelig fordi det har vært nedgrodd og preget av mye søppel.

Tilgjengeligheten er også bedret ved at en inngang er åpnet.

Her stod en av de fire kanonene rett over Mandal sentrum. Den skulle beskytte flyplassen som tyskerne anla i bydelen Vestnes. Foto: Jarle R. Martinsen

Nå har imidlertid kommunen ved hjelp av et elevprosjekt, ryddet bunkeren i forbindelse med 70-årsjubileet for krigens slutt. Nå, på forsommeren, skal nærmere 30 skoleklasser fra 6. til 10. klasse vært på en omvisning med guide.

Unikt anlegg

— At det finnes et så intakt bunkeranlegg så nær et bysentrum, er spesielt for Mandal. Det er derfor et viktig og unikt krigsminne, sier Nilsen.

At det finnes et så intakt bunkeranlegg så nær et bysentrum, er spesielt

Vi starter omvisningen på den første kanonstillingen som pekte ut mot Sjøsanden og Kleven, begge potensielle landingssteder for et alliert angrep.

Bymuseet i Mandal har for tiden en utstilling om krigen i byen. På bildet vises hvordan tyskere og motstandsfolk var kledd. Foto: Jarle R. Martinsen

Nilsen forteller elevene hvordan tyskerne kom med klare planer for hvordan de skulle bygge dette og hundrevis av andre store og små stillinger og bunkere langs norskekysten. Bare i Agder ble det etablert 20 nye kystfort, alt etter en plan.

— De brukte den første sommeren til å planlegge hvordan de ville ha forsvarsstillingene, forteller hun.

Trapper og rom

Inne i bunkeren er det ulike rom og trapper. Her ble ammunisjon lagret. Soldatene bodde her også delvis, men overnattet trolig for det meste nede i byen.

Dette er en stor plakat som henger sammen med en rekke andre i Mandal sentrum. De forteller om hendelser fra krigen. Dette henger på Lindesnesgården, og viser tyskere som forlater byen. Foto: Jarle R. Martinsen

På toppen av fjellknausen forteller hun en historie som gjør sterkt inntrykk. Hele området ble minelagt, det var et forbudt område. Likevel kom tre gutter under krigen for å lete etter fugleegg. De gikk på en mine. To ble drept og en hardt skadet. Ennå ligger det piggtråd på marken fra den tiden. Hun forteller også om hvordan motstandsfolk sprengte veien mellom Kristiansand og Mandal da tyskerne invaderte, noe som forsinket tyskernes ankomst til Mandal med flere dager.

Mot flyplassen

Vi ender vår omvisning på den andre store kanonstillingen på Uranienborg. Her pekte kanonen mot flyplassen som tyskerne anla det første krigsåret.

Mandal ble aldri ordentlig bombet

— Mandal ble aldri ordentlig bombet av engelskmennene, det var mer terrorbombing for å plage tyskerne, sier Nilsen, som forteller at kanonene på Uranienborg aldri var i bruk annet enn til øvingsskyting.

Etter krigen ble tyske soldater satt til å rydde de tusenvis av minene som lå rundt om i Mandal, fem av soldatene ble drept av det farlige arbeidet.