— Det som fanget vår interesse, var dyktig ledelse, dyktige medarbeidere og et flott anlegg, sier administrerende direktør Eli Sætersmoen i Falck Nutec AS - norsk avlegger av det danskbaserte, multinasjonale Falck-konsernet.

Heretter inngår Sørlandets Sikkerhetssenter AS ved Bjerkvika i Ålefjærfjorden i det samme konsernet. Etter en sped begynnelse på 1980-tallet har det grodd fram en virksomhet med 20 ansatte som tilbyr sikkerhets- ogberedskapstreningtil en rekke bransjer. I dag har senteret 3500 kursdeltakere årlig og forbindes nok mest med skipsfart og offshorevirksomhet, men både landbasert industri og diverse andre virksomhetstyper kjøper senterets tjenester. Sykepleiere, for eksempel, er ofte å se på anlegget som ligger like nedenfor Kjevik lufthavn. Der har det vært siden flyttingen fra Vrånes i Randesund og Skibåsen i Sørlandsparken i 2009. Sikkerhetssenteret er for øvrig medlem av Node-klyngen.

Fjær i hatten

— Da vi startet opp for 35 år siden hadde vi ingen anelse om hvor stort dette skulle bli, vi ønsket jo bare å forbedre sikkerhetsstandarden, sier Rune Tomelthy Teisrud. Han er daglig leder i Stiftelsen Sørlandets Seilende Skoleskibs Institution, som har eid Sørlandets Sikkerhetssenter AS fram til nå. Dessuten er han styreleder for senteret, og fastslår med tydelig stolthet:

— Oppkjøpet viser at sørlandsk sikkerhetskompetanse verdsettes høyt internasjonalt. Dette er en fjær i hatten for hele regionen!

— Har dere snakket lenge med Falck Nutec?

— Slike prosesser tar sin tid. Når det er sagt, har vi samarbeidet faglig og godt med Falck Nutec i 17 år, forteller Teisrud og Rolf Kristian Egeli. Sistnevnte er daglig leder ved Sørlandets Sikkerhetssenter.

Hemmelig pris

Som alltid i slike situasjoner spør Fædrelandsvennen om avtalt pris. Og som vanlig lyder svaret: «Det holder vi for oss selv». Men faktum er i alle fall at Sørlandets Sikkerhetssenter AS hadde en bokført egenkapital på 21 millioner kroner ved utgangen av 2013. — Da har dere vel minst fått så mye, Teisrud?

— Stiftelsen som har eid sikkerhetssenteret, har fått frigjort en del kapital. Ellers er vi enige med Falck Nutec om ikke å gå ut med detaljer.

Kan bli nytt skoleskip

— Vi er godt klar over at Skoleskipet Sjøkurs ble bygd som hurtigruteskipet Ragnvald Jarl for så lenge siden som i 1956. At vi får frigjort en betydelig kapital gjennom salget av Sørlandets Sikkerhetssenter, kan hjelpe oss til å skaffe mer moderne tonnasje. Nå må vi sette oss ned og snakke med næringen om hvilke typer lærlinger de ønsker seg. Og ikke minst må vi tenke oss godt om, sier Rune Tomelthy Teisrud.

Stiftelsen han leder til daglig, har også som formål å støtte opp om Stiftelsen Sørlandets Maritime Videregående Skole, som igjen driver Skoleskipet Sjøkurs.

Teisrud legger til:

— Dessuten er vi sikre på at Sørlandets Sikkerhetssenter kommer til å bestå og fortsatt bidra til ytterligere vekst for regionen. Samarbeidet med Node blir da til gjensidig fordel.

Ingen oppsigelser

Tilbake til Eli Sætersmoen, som snakker per telefon fra Falck Nutecs norske hovedkontor i Laksevåg ved Bergen:

— Selvsagt blir alle ansatte med videre. Planene er ellers å fortsette den gode virksomheten som har vært drevet ved Sørlandets Sikkerhetssenter i mange år, og å videreutvikle den på sikt. La meg eller si at vi er utrolig glade for det flotte teamet vi har fått inn under vår paraply. Vi ser fram til å kunne gå ut i markedet og selge Sørlandets Sikkerhetssenters tjenester som våre egne.