65-åringen ble pågrepet 3. juni, og er foreløpig varetektsfengslet fram til 4. juli.

Mannen er siktet for grovt skattesvik knyttet til rollen som styreleder i flere selskaper.

— Vi har fått en anmeldelse fra Skatteetaten knyttet til selskaper som har søkt om og fått Skattefunn-midler, sier John Repstad, leder for økonomiavsnittet i Agder-politiet.

De offentlige Skattefunn-midlene tildeles av Forskningsrådet. Skatteetaten er kontrollmyndighet.

Millionbeløp

Repstad sier politiet nå undersøker om selskapene har oppgitt riktig og nok informasjon i forhold til søknad og mottak av Skattefunn-midler.

— Det kan dreie seg om Skattefunn-midler for millionbeløp, sier Repstad.

65-åringen er fengslet for å hindre at han forspiller bevis, og fordi politiet frykter han vil rømme landet. Han har bopel og arbeider i Dubai.

— Han erkjenner ikke straffskyld i henhold til siktelsen, men har samtykket til fengsling for å bidra til å oppklare saken, sier mannens forsvarer Bjørge Usterud Tveito.

Styrelederen var opprinnelig fengslet med to ukers brev og besøkskontroll. Fredag ba politiet tingretten om ytterligere to uker.

Retten ville ikke fengsle

Politiet mener 65-åringen er hovedmannen, men flere personer er siktet i saken. Blant dem er en annen mann fra Kristiansand - en 62-åring som ble pågrepet 12. juni.

Kristiansand tingrett avslo imidlertid politiets begjæring om varetektsfengsling, og mannen er løslatt.

Retten mener det ikke foreligger «skjellig grunn til mistanke for en straffbar handling, slik det beskrives i siktelsen».

I kjennelsen kommer det fram at skattemyndighetene har stilt store spørsmålstegn ved «kostnadsbilde for prosjektene herunder lønnsutgifter»:

Men retten mener skattemyndighetens prognoser er så «løse og skjønnsmessige» at det ikke gir grunnlag for fengsling etter omstendighetene.

Drives fra Dubai

Retten kan ikke heller ikke se at 62-åringen har gitt uriktige opplysinger i forbindelse med Skattefunn-midlene.

— Han mener at han ikke har gjort noe galt, og det mener retten også, sier mannens advokat, Knut Henning Larsen til Fædrelandsvennen.

Det opplyses i kjennelsen at mannens selskap er registrert i Norge, men at siktede har opplyst at forskningsprosjektet i hovedsak ble drevet fra Dubai på grunn av kostnader.

Fire selskaper

Fædrelandsvennen har gjennomgått den fengslede 65-åringens roller, slik de fremkommer i Foretaksregisteret i Brønnøysund. Han er styreleder for fire selskaper med flere fellestrekk:

• De har forretningsadresse i Kristiansand, men driver med «utvikling, kjøp og salg av kompetansebaserte produkter og tjenester» med utgangspunkt i Dubai.

• Tre av dem oppgir i sine egne årsberetninger for 2013 at de nyter godt av Skattefunn-ordningen i utviklingsarbeid.

• Ikt er sentralt i utviklingsarbeidet for alle fire selskapene.

• Omsetnings- og resultattallene i 2013 er beskjedne.