Arne Holskog solgte gården i Kristiansand for 10 millioner kroner og satser 20 millioner i Valle. Nå bygger han det som trolig er Nord Europas lengste "via ferrata" – klatrerute langs vaier – opp det stupbratte Straumsfjellet bak han. Der han står bygger han bobilcamp og til venstre skimter vi jordbærtunnellene på sju mål jordbærareal. Foto: JOHS. BJØRKELI

Det er hektisk anleggsvirksomhet på Helle i Valle nå. Det er entreprenør og næringsutvikler Arne Holskog fra Kristiansand som bygger en helt ny opplevelsesverden i Setesdal.

— Dette skal bli flott, sier Holskog og smiler mot den gamle løa på den ene av de to gårdene han kjøpte på Helle i Valle i 2012. «Her bygger vi Helle Herberge», står det på et banner sammen med opplysninger om at her kan du få kjøpt både honning, ved og egg. Men det blir bare en bitteliten del av tilbudet når Holskog nå satser mer enn 20 millioner kroner i Valle. Pengene får han blant annet fra salget av slektsgården Holskog i Kristiansand og salg av bryggeplasser nær denne.

Han har også fått litt støtte fra Innovasjon Norge, men ingenting fra Setesdal regionråd, forteller Holskog.

Slik presenteres klatretilbudet på Holskogs egen Facebook-side Foto: Privat

Klatrewaier i stupbratt fjellI det svimlende bratte Straumsfjellet på den andre siden av Otra har han og selskapet Straumsfjell A/S — fem grunneiere til sammen - etablert det som internasjonalt betegnes som «via ferrata», som betyr klatrerute langs vaier.

En 1550 meter lang vaier er boltet opp fjellsiden. Opplevelseshungrige som fester seg til denne vaieren kan klatre 555 meter oppover fjellet. Derfra får de en fantastisk utsikt over Setesdal, før de kan rusle stien tilbake og ned til veien på Straume.

— Det sies at dette er den lengste via ferrataen nord for Alpene. Men jeg kan ikke garantere det, sier Holskog. Han garanterer imidlertid en fin dagstur for de som begir seg vaieren i vold.

Bobilkamp og gårdsturisme

For øyeblikket er det stor byggevirksomhet på nedsiden av riksvei 9 på Helle. Her anlegges campingplass med oppstilling for mellom 70 og 100 bobiler.

Jeg kjøpte hytte i Evardalen i 1989. Da jeg var der hadde jeg aldri lyst til å reise hjem igjen.

Her blir dotømmeplass, lysthus, velkomstsenter, overnattingsplasser i en gjenreist 1700-talls bygning, brygge med mer. Brygga skal brukes til båttransport oppover elva til foten av klatreruta.

— Men du kan vel ikke fylle området bare med bobilturister og klatrere?

— Nei. Vi skal drive med gardsturisme der matproduksjon på gammeldags vis skal være i fokus. Vi skal ha ysteri, bryggeri og bakeri.

Spa, jordbær og taxi

I tillegg til dette tilbyr kona Noi spa på thailandsk vis.

Det er også hun som skal drifte jordbærene som skal dyrkes på fire mål friland og tre mål i jordbærtunnel. Drosjeløyve har Arne Holskog også. Dette administreres fra Helle Herberge.

— Hvorfor ble det Valle dere dro til da du solgte i byen?

— Jeg elsker å være i heiene her og jakte og fiske. Jeg kjøpte hytte i Evardalen i 1989. Da jeg var der hadde jeg aldri lyst til å reise hjem igjen, sier Arne Holskog.

— Jeg har også lyst til å bygge ei zip-line fra Straumsfjellet sørover. Da kan folk skli nedover både fire og seks kilometer. Den lengste jeg har hørt om er i Skottland. Den er på 2,4 kilometer, sier Holskog.

Det hender reisende på riksvei 9 gjennom Helle i Valle stopper og tar bilde av den nye innkjørselen som bygges inn til den nye bobilcampen, forteller Arne Holskog.  Foto: JOHS. BJØRKELI

— Gikk litt fort i svingene- Vi ser veldig positivt på det Arne Holskog gjør på Helle. Han har både interesse og kapasitet til å satse stort og utradisjonelt, sier Valle-ordfører Tarald Myrum.

Ordføreren sier at kommunen var med på å lage en reguleringsplan som åpnet for planene til Holskog.

Der gikk det litt for fort i svingene for det offentlige støtteapparatet.

— Men han fikk ikke støtte av Setesdal regionråd?

— Det gikk på via ferrataen. Der gikk det litt for fort i svingene for det offentlige støtteapparatet da Holskog allerede hadde fått den på plass, sier ordføreren som selv sitter i Setesdal regionråd.

Myrum sier at kommunen lenge har visst at fjellklatring kunne være et satsingsområde i Valle, men at det har vært for liten respons blant næringslivet til å gjøre noe ut av det.

— Derfor setter vi stor pris på at Holskog satte i gang, men det gikk altså litt for raskt for det etablerte systemet, sier ordføreren.

Villige til å ta risiko

Fra Innovasjon Norge har prosjektene til Holskog på Helle så langt fått 300.000 kroner til planlegging av reiselivsvirksomheten, pluss 130.000 kroner til jordbærfeltet.

De som prøver der, bærer vi på gullstol.

— Det er viktig for Innovasjon Norge å støtte de som går i front, er nyskapende og villige til å satse tungt slik som Holskog gjør på Helle. Da er vi med på å ta risikoen også. Ikke minst gjelder det i kommuner som Valle og Bygland som sliter med folketallet. De som prøver der, bærer vi på gullstol, sier assisterende direktør i Innovasjon Norge, Agder, Anne Britt Bjørdal.

Hun understreker likevel at Innovasjon Norge stiller tøffe krav til videre deltakelse ut over planleggingen.