Med sine 94 kilo fordelt på 197 centimeter har Bøhn ifølge klubbtrener Janis Gailis en perfekt kropp for å hevde seg internasjonalt. Bildet er tatt på treningsleir i Sevilla i januar. Foto: Privat

— Jeg elsker å presse meg selv. Å få delta i Rio-OL hadde vært utrolig moro, sier Bøhn.

I flere uker har han bodd på Årungen, der han daglig ror sammen med sine makkere Bjørn Jostein Singstad, Aleksander Berntsen og Martin Helseth. Landslagskvartetten i aksjon i dobbeltfirer i VM som starter i Amsterdam denne helga. Går det som gjengen håper, blir det en topp 12-passering. Fra før er ballasten en 8. og en 14. plass i verdenscupen. Det viktigste er imidlertid å prestere i VM i 2015. En topp ni-plassering da vil gi billett til sommerlekene i Rio året etter.

— Vi har trent godt sammen, og har en bra kjemi. Om vi ikke klarer OL-kvalifiseringen, er jeg så ung at jeg håper å få flere sjanser, sier Bøhn.

Sluttet med ballspill

Tidligere spilte han både fotball og håndball i Tveit, men måtte gi seg da han røk menisken i begge beina. Da han begynte med roing for fire år siden, var han en ikke særlig atletisk tenårig med en kroppsvekt på over 100 kilo. Etter å ha trent godt, var han i fjor nede i 87 kilo. Det føltes for skrint for en ambisiøs roer som er 197 centimeter høy. Nå veier han 94 kilo, etter å ha trent mye styrke det siste året. Ifølge hans trener Janis Gailis har Bøhn nå en perfekt kropp for å hevde seg internasjonalt.

Med sine 94 kilo fordelt på 197 centimeter har Bøhn ifølge klubbtrener Janis Gailis en perfekt kropp for å hevde seg internasjonalt. Bildet er tatt på treningsleir i Sevilla i januar. Foto: Privat

— Joakim har hatt en fin fremgang, og blitt markant sterkere det siste året. Det vanlige er at en roer er på topp i 25-26-årsalderen, og han har fortsatt et stort utviklingspotensial, poengterer Gailis.- Tidligere trente jeg ikke så mye styrke utenom på vinteren, nå blir det noen økter gjennom hele året. Med noen få unntak trener jeg nå to ganger daglig, og jeg har økt treningsmengden vesentlig siden sist sesong (fra 650 til rundt 850 timer), forteller han.

En standard økt består av 16-18 kilometer i båten, etterfulgt av kondisjonstrening på sykkel. Etter å ha tatt fagbrevet som mekaniker prioriterer han nå idrett foran videre utdanning, og lever på kombinasjonen av oppsparte midler, statens lånekasse og sine foreldre. Blant dem som inspirerer ham mest, er medaljegrossisten Olaf Tufte.

— Olaf har en enorm erfaring, og har gitt meg mange gode tips. Det er ikke vanskelig å la seg inspirere av alt han har vunnet, sier Bøhn om den dobbelte OL-mesteren.

Ønsker to VM-medaljer

Norges Roforbund har uttalt mål om minst to VM-medaljer den kommende uka. Ganske hårete, ifølge Tufte.

— Det er ikke nybarbert i hvert fall. Men det er fullt mulig. Såpass sterk tropp har vi, mener 38-åringen som denne sesongen har endt på 15. plass i EM i juni, deretter 9. plass og så 5. plass i verdenscupen. I treningsarbeidet drar Tufte fordel av at fire regjerende verdensmestere (to dobbeltscullere) også er del av det norske laget. Blant dem er Kristoffer Brun og Are Strandli i sin lettvekt dobbeltsculler. Til NTB sa Strandli følgende på et pressetreff nylig, etter at kompisen Brun hadde fastslått at å holde konkurransevekten ned på 70 kilo er blitt en rutinesak:

— Før var vi sultne på mat, nå er vi sultne på gull.