— Å starte toget en time senere skaper mye mindre stress for alle som skal delta i aktivitetene denne dagen, både store og små, mener Kleven.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Hun har startet egen Facebook-side og lagt ut underskriftslister i fem av byens dagligvarebutikker for å få toget flyttet. 328 likere på Facebook og flere hundre underskrifter mener hun er en vektig tilhengerskare for å få stresset ned nasjonaldagen.

Barnetoget på 17. mai i Mandal er ikke noe man spøker med, verken hvordan ruta går eller når det starter. Det har nemlig vært oppmøte klokka ni hvert år siden 1959 med avgang et kvarter etter.

Dette året falt 17. mai på 1. pinsedag. Fordi det kolliderte med gudstjenesten ble fremmøte for barnetoget flyttet til klokka ni - og aldri flyttet tilbake. Etter dette ble det en tradisjon å ha gudstjeneste etter barnetoget.

Mulig å flytte på

— Som jo viser at det er mulig å flytte tradisjoner, også i Mandal, sier Kleven - og viser til at i 1992 ble tilstelningene flyttet til Bondeheimsgården - nå Giert Karis plass - for første gang.

Barnetoget i Mandal fra 17. mai i 2013, ledet av tidligere politistasjonssjef Bjart Gabrielsen. Presist klokken ni møtte folk opp til toget, slik som i alle år. Foto: Jarle R. Martinsen

Vi snakker altså her om ei dame som er mer enn gjennomsnittlig glad i nasjonaldagen, det har hun alltid vært.— 17. mai er jo en festdag, en hel dag å feire den største rikdom et land kan ha, nemlig ekte demokrati, sier hun ivrig.

Folkestress

Hun forteller at tanken på å få flyttet toget fra klokka ni til ti vokste fram mens hennes egne barn var små.

— Jeg stoppet opp og så rundt meg da jeg leverte barn til toget. Folk stresset og mange hadde det ikke hyggelig, sier hun.

Folk stresset og mange hadde det ikke hyggelig

Hun forteller om masse engasjement etter at hun etablerte sin protest mot klokka ni-start på toget.

- Mange skriver på Facebook-siden og jeg blir stanset på gata av folk som er enige i dette, sier Kleven.

Vil ikke gå senere

Det er Mandal Håndballklubb som står bak årets arrangement. Komitéleder Kjell Aukland forteller at de har diskutert Klevens iherdige ønske.

— Og jeg har snakket med mange, men kommet til at vi skal beholde tidspunktet, sier Aukland.

Den viktigste grunnen er bygdene rundt om i kommunen som får besøk av korpsene som først går i barnetoget i sentrum.

— På bygdene går barnetoget senere nettopp for at korpsene skal rekke ut etter å ha gått tog i sentrum. Å flytte på tidspunktet får store konsekvenser for logistikken ellers i Mandal, sier Aukland.

Stå opp tidligere

Han har selv to barn, riktignok store nå, men han har kjent på stresset han også om morgenen.

Folk må stå tidlig nok opp

— Men jeg tenker at folk må stå tidlig nok opp, og kanskje stryke finskjortene dagen før, er hans råd.

Til det sier Kleven at det uansett ikke er lett for storfamilier som skal ut av hus iført bunader, korpsklær og frokost i magen.

— Så fikk jeg ikke til å flytte toget i år, men kanskje dette kan ha skapt et drypp hos fremtidige 17. mai-komiteer. Det er jo bare å flytte alle arrangementer denne dagen en time fram, mener hun.