KRISTIANSAND: — Jeg skulle selv ha sittet i ulykkesbilen, sier Tommy Tofteland.

Toftelands bestekamerat mistet livet i ei trafikkulykke på Dalane i Kristiansand i 2002, den såkalte Dalane-ulykken.

Trafoen er plassert ved Skandinavisk Trafikksenter i Sørlandsparken. Foto: Tormod Flem Vegge

Fire ungdommer som satt i samme bil, omkom i ulykken.— Årsaken til at jeg ikke ble med på bilturen, var at jeg jobbet overtid, forteller 29-åringen.

Sendte brev

Vi treffer Tofteland sammen Therese Mortensen (28), Ingrid Waade (27) og Yvonne Ødegård (29). De tre jentene hadde alle en relasjon til ungdommene som omkom på Dalane.

— Det var en periode der det skjedde flere trafikkulykker som rammet vennekretsen vår, og vi snakket mye om dette, forteller Ødegård.

Jentene gikk på medielinjen på Vennesla videregående skole, da ulykkene inntraff. De skrev brev til daværende samferdselsminister Torild Skogsholm (V), der de formidlet at de ønsket å gjøre noe for å forhindre at ungdommer mister livet i trafikken.

Resulterte i "Trafoen"

En artikkel i Dagbladet gjorde Statens vegvesen oppmerksom på jentenes initiativ. Det medførte at de tre jentene, og Tommy Tofteland, ble med i ei prosjektgruppe sammen med blant andre Veivesenet, Trygg Trafikk og Vest-Agder fylkeskommune. Det hele resulterte i at den såkalte Trafoen, et trafikksikkerhetsprosjekt, ble realisert i 2005. Bygningen står plassert ved Skandinavisk Trafikksenter i Sørlandsparken og er gjennom årene fylt opp med ungdom som skal ta lappen ved trafikkskoler i Agder-fylkene.

Det er hovedsakelig ungdom som skal ta lappen, som får oppleve Trafoen i Sørlandsparken. Foto: Tormod Flem Vegge

— Trafoen er et bygg med flere rom. Ungdommene går fra rom til rom hvor det vises ulike filmer, forklarer Tommy Tofteland.

- Skaper sterke følelser

Filmene viser hvordan ei trafikkulykke oppleves fra den inntreffer fram til pårørende står på ulykkesstedet for å minnes de omkomne. Det hele er fiksjon, men oppleves likevel realistisk, ifølge Tofteland, som selv jobber som instruktør for prosjektet.

— Noen begynner å grine, fordi filmene skaper så mange følelser, sier han.

10.000 har sett filmene

10.000 ungdommer har nå vært innom Trafoen.

Terje Damman (H), fylkesordfører i Vest-Agder fylkeskommune, overrekker her gavesjekker til besøkende gruppe nummer 10.000 i Trafoen. Fra venstre: Lars Erik Røksland, Stian Mikkelsen og Umut Even Keskin. Mark Bedford Jordan var ikke til stede under tilstelningen. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det er et høyt tall. Det er spesielt at vi som tenåringer startet noe som fortsatt varer, poengterer Therese Mortensen.Milepælen ble onsdag kveld markert med en liten bankett der aktører som har vært involvert i prosjektet var invitert. Fire ungdommer fikk hver overrakt en gavesjekk som symbol på at de fire var besøkende nummer 10.000. ## - En genistrek

Johan Mjaaland, avdelingsdirektør og leder for veiavdelingen i Statens vegvesen i Vest-Agder, forteller at Trafo-prosjektet i utgangspunktet kun skulle vare i et par år.

— Det er vanvittig flott at prosjektet fortsatt varer. Responsen fra ungdommene er svært god. Trafoen er en av flere brikker i et holdningsskapende trafikkarbeid, sier han.

Ole Rath, distriktsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder, mener det burde vært obligatorisk for kjøreskoler i Agder å besøke Trafoen.

— Anlegget er kjempeflott. Prosjektet er en genistrek, mener han.

Bodø har kopiert konseptet, ifølge Rath. En finsk delegasjon skal ha tatt med seg konseptet hjem til Finland, etter å ha besøkt Trafoen.