En av de tingene jeg er mest glad i ved å bo i Norge er de voldsomme kontrastene i naturen i løpet av et år. Det er tross alt ikke så lenge siden vi skiftet til sommerdekk på bilen og det meste i frukt— og grønnsaksdisken var merket med Spania og Belgia som opprinnelsesland.

Hobbykokken_Bær med meg_001.jpg Foto: Magnus Wintersborg

På sitt beste

Etter hvert som jeg er blitt mer interessert i mat, er jeg også blitt mer interessert i hva sesongene har å by på og hvilke enorme kontraster det kan være når man spiser frukt og grønt i og utenfor sesong.

Jeg synes bær generelt og kanskje jordbær spesielt, er gode eksempler på hvilke enorme forskjeller det er på bær som har ligget i drivhus et døgns biltur unna og de som har ligget å kost seg i solen opptil 16 timer om dagen i Norge. Her hjemme blir bærene søtere, har mer smak og du kan nesten smake solstrålene.

I dag har jeg laget tre desserter som alle bruker deilige, norske bær og som alltid prøver jeg å varierer vanskelighetsgraden slik at alle får litt å bryne seg på.

Lett og godt

Smuldrepai er en herlig dessert som jeg stadig kommer tilbake til. Som så mye annet jeg liker som voksen, har jeg mange kjære minner knyttet til barndommen med denne desserten. Smuldrepai kan man lage med stort sett alt som finnes av frukt og bær og vanskelighetsgraden er slik at man fint kan lage den fra 9— 10-årsalderen og oppover.

Hobbykokken_Bær med meg_004.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Prinsippet er enkelt: Ta det du liker av frukt, legg dem i en ildfast form, stek på 180 grader i ca. 40 minutter og så er den klart. Min kjære mors standardoppskrift var alltid like deler (etter vekt) med smør, sukker og hvetemel. Jeg har oppgradert den litt; byttet ut halvparten av sukkeret med marsipan og tilsatt frøene av en vaniljestang i deigen.

VIGNETT BIRKELAND.jpg

Enkel og eksklusiv

Pavlova er blitt en av de store sommerfavorittene, og det skjønner jeg godt. Den søte marengsbunnen mot deilige og litt syrefriske bær er fantastisk. Jeg har min egen lille vri når det gjelder bunnen denne gangen. Tradisjonell marengs slik vi kjenner den i Norge, er en såkalt fransk marengs som må tørke i ovnen i rundt 1— 2 timer for at den skal få riktig konsistens.

En litt mer elegant versjon er såkalt italiensk marengs, hvor man heller kokende sukkerlake over eggehvitene i stedet for å ha den i ovnen etterpå. Dette gir en silkemyk konsistens og en marengs som er ferdig etter bare 10- 15 minutter. Svært praktisk når du har gjester som kommer på kort varsel.

Med is

Sommerdessert med bær og jordbærsorbet er en forholdsvis enkelt dessert som kanskje ser litt vanskeligere ut å lage enn den faktisk er. Det er jo egentlig bare litt bær, en kule med is og en variant av smuldrepai med mandler (crumble). Også her kan du spare mye tid på å kjøpe isen istedenfor å lage den selv og i stedet for crumble kan du bruke Digestive-kjeks som du blander med litt smeltet smør og sukker.

Nyt sommeren og husk at hvis du fryser ned noen av bærene mens de er på sitt beste, så har du sommer hele året i fryseren, som du kan ta opp når savnet blir for stort.

Oppskrifter

Smuldrepai

(4 porsjoner)

Hobbykokken_Bær med meg_005.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Beregn 100— 150 g assorterte bær pr. person. Forvarm ovnen til 180 grader uten varmluft.

100 g smør

100 g hvetemel (glutenfritt mel går også bra)

50 g sukker

50 g marsipan

frøene av en vaniljestang

Bland sammen alle ingrediensene til du har en jevn masse, ha i en stekeform og legg deigen oppå bærene. Stek til deigen er gylden på toppen ca. 40 minutter.

Pavlova

(10 porsjoner)

Hobbykokken_Bær med meg_006.jpg Foto: Magnus Wintersborg

240 g eggehvite (6 stk.)

300 g sukker +60 g sukker

150 ml vann

Bland 300 g sukker og 150 ml vann i en gryte og kok opp. Sukkerlaken skal opp til 120 grader.

I mellomtiden piskes eggehvitene sammen med 60 g sukker til du får en halvstiv masse. Når sukkerlaken har nådd 120 grader tar du gryten av platen og heller sukkerlaken i en tynn stråle over marengsen. Det er viktig at du ikke heller alt på en gang og at du heller sukkerlaken så langt som mulig ut mot kanten av bollen, slik at den ikke henger seg fast i vispen.

Når all sukkerlaken er helt over i bollen med marengs, er blandingen (selvsagt) veldig varm. Fortsett å piske på lav hastighet i ca. 15 minutter til den blir ca. 40 grader.

Ha marengsen over i en sprøytepose og lag små «reir» som du fyller med assorterte bær. Brun gjerne marengsen med en skibrenner før servering.

Sommerdessert med bær og jordbærsorbet

Denne desserten består av en mørdeig (såkalt crumble), hjemmelaget jordbærsorbet og friske bær. Hvis du ikke har lyst til å lage alt dette selv, men likevel har lyst på en kjempegod dessert, kan du kjøpe isen og erstatte mørdeigen med knuste Digestive-kjeks.

Hobbykokken_Bær med meg_Hoved.jpg Foto: Magnus Wintersborg

Jordbærsorbet med lime

500 g jordbær

3 dl (360 g) sukkerlake, lagd med like deler sukker og vann (etter vekt)

skallet av 1 lime

Kok opp 400 g sukker og 4 dl vann til sukkeret er oppløst. Mål opp 3 dl av dette (360 g) og bland sammen med jordbærene og limeskallet. Kjøl ned i kjøleskapet noen timer og har i ismaskin til du har passende konsistens, ca. 30— 40 minutter. Eller du kan ha den i fryseren og røre hver halvtime til du har en passende konsistens, ca. 3- 4 timer.

Mandel crumble

300 g skåldede mandler

90 g sukker

75 g hvetemel

60 g smeltet smør

Hobbykokken_Bær med meg_003.jpg Foto: MAGNUS WINTERSBORG

Forvarm ovnen til 175 grader. Kjør alle ingrediensene sammen i en blender eller kjøkkenmaskin. Fordel blanding, som har konsistensen av grov sand eller jord, på et stekebrett med papir og stek i ca. 15 minutter. La blandingen avkjøle og bruk som på bildet.

Jeg har valgt å bruke bjørnebær, bringebær, jordbær og blåbær, men her er det bare å bruke det du har lyst på.