Et av funnene fra Søgne var denne flaska. Foto: Lars Skomedal
Dette fatet ble også funnet i Søgne-skjærgården. Foto: Lars Skomedal
Torsdag fikk Lars Skomedal et besetningsmedlem på marinefartøyet Juist til å vise ham to gjenstander funnet på havbunnen i Søgne. Foto: Lars Skomedal
Skipet Juist la til kai i Kristiansand fredag ettermiddag. Foto: Magnus Nødland Skogedal

— Politiet var etter det jeg vet ombord på skipet og inspiserte, men skal ikke ha funnet noe mistenkelig, opplyser pressevakt Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til Fædrelandsvennen.

Påtaleleder Terje Skaar i Agder-politiet sier at politiet gjorde flere etterforskningsskritt gjennom helga. Han bekrefter at politiet var om bord i båten, men opplyser at de ikke gjorde noen inspisering.

— Vi gjorde avhør av personen som hadde observert (mulig vrakplyndring, journ.anm.), samt en ansatt ved Norsk Maritimt Museum. Politiet hadde også kontakt med kapteinen på skipet, og vi ble invitert om bord, sier Skaar.

- Ble det gjort funn, eller foretatt beslag?

— Nei, vi gjorde ikke beslag av noen gjenstander. Skipet har diplomatisk immunitet, og vi kan ikke bruke våre vanlige tvangsmidler overfor dem, sier han.

Immunitet

Det var fredag at Agder-politiet startet etterforskning av det tyske fartøyet, etter meldinger om mulig vrakplyndring utenfor Søgne.

Den lokale dykkeren Lars Skomedal hadde fotografert funn som dykkerne hadde gjort, en gammel flaske og et fat, som Norsk Maritimt Museum daterte til å være fra 1600— 1700-tallet. Museet varslet politiet og kystvakta, siden det ikke lov å fjerne gjenstander som er over 100 år gamle fra gamle vrak.

Men ettersom skipet har diplomatisk immunitet, var det ifølge politiet ikke snakk om å holde igjen skipet eller å bruke andre tvangsmidler.

Tyske myndigheter

Pressevakt Lars Gjemble sier at Forsvarsdepartementet var involvert i saken gjennom helga, for å sikre politiet adgang til skipet.

— Vi hadde kontakt med det tyske militærets forsvarsattaché, for å sikre at det var greit at politiet gikk om bord. Det var heller ikke noe problem, og nå er det politiet som må vurdere saken videre, sier Gjemble.

— Ble den diplomatiske immuniteten da satt til side?

— Vi gikk ikke inn i immuniteten som problemstilling. Dette løste seg ved at politiet fikk tilgang som ønsket. De foretok inspisering, og at alt var ok, sier Gjemble.

— Hadde politiet vært usikre, eller ikke fått tilgang som ønsket, så forutsetter jeg at dette fortsatt hadde vært en sak.

Snakket med kapteinen

Terje Skaar sier at politiet ikke så noen av gjenstandene.

— Nei, vi gjorde ikke det. Etterforskningen tyder på at det er opptatt gjenstander fra et skipsvrak. Men kapteinen stiller seg uforstående til det, og politiet betviler ikke det han sier. Men noe kan selvfølgelig ha skjedd uten at han visste om det, sier Skaar.

- Benekter han at funnene eksisterer, eller at de er tatt opp?

— Det har jeg ikke detaljene på, men han kjente ikke til dette.

- Så dere godtok forklaringen?

— Det er ikke snakk om å godta eller ikke, for vi kunne ikke straffeforfulgt ham uansett. Oppfølgingen av dette er på departementsnivå, sier Skaar.

— Det er viktig å finne ut hva som er skjedd, men det gjøres ikke noe videre herfra. Vi har undersøkt det vi kan, og hva departementet vil foreta seg kan ikke jeg svare på, legger han til.

- Ifølge Forsvarsdepartementet hadde politiet anledning til å inspisere skipet?

— Vi kan ikke bruke tvangsmidler, som i dette tilfellet ville vært en ransaking. Vi har ikke oppfattet at vi hadde anledning til å gjøre det.

— Selv om mannskapet på skipet hadde invitert til en ransaking, så kunne vi ikke gjennomført det, for det ville vært utilbørlig press fra vår side, mener Skaar.