VENNESLA: — Det vil alltid oppstå nye situasjoner, men det er moro å oppleve at ingen elever sier de mobbes og at alle svarer at de trives på skolen, sier rektor Ellen Tellefsen.

For halvannet år siden svarte 24 prosent at de ble mobbet. Tirsdag kom resultater fra den nasjonale elevundersøkelsen, som ble utført høsten 2015. Der svarte ingen at de ble mobbet på Moseidmoen skole lenger.

Strålende utvikling. Mye er viktig i skolen, men i bunnen må det ligge et trygt og godt miljø.

Kontinuerlig trøkk

— Hva er grunnen?

— Ingen fancy programmer eller dyre konsulenter, men godt samarbeid hjem-skole og kontinuerlig trøkk på inkluderende læringsmiljø. Voksne som bryr seg og tar de unge på alvor er helt sentralt, svarer Tellefsen.

Elevundersøkelsen gjennomføres årlig for alle elever fra femte til tiende trinn i grunnskolen og i videregående skole. På grunnskolen er det resultatene fra 7.trinn og 10.trinn som offentlggjøres.

For hele Vennesla er mobbetallene gått ned fra over ti prosent til 4,3 prosent på ett år.

I Vest-Agder er mobbingen nesten halvert til 3,3 prosentog på landsbasis er mobbingen redusert fra 5,4 til 4,5 prosent.

I Kristiansand er mobbingen redusert fra 4,5 til 3,8 prosent, i Songdalen fra 4,9 til 4,1 prosent og i Lillesand fra 8,7 til 4,3 prosent.

HER kan du selv gå inn på elevundersøkelsen og klikke deg fram til kommunen din og skolen din.

HER er nasjonal oversikt grunnskolen

HER er nasjonal oversikt videregående skole.

Rekve jubler

— Strålende utvikling. Mye er viktig i skolen, men i bunnen må det ligge et trygt og godt miljø. Mobbing kan ødelegge mennesker. Barn skal oppleve trygghet og omsorg. Jeg er veldig glad for utviklingen, sier oppvekstsjef i Kristiansand, Arild Rekve.

Søgne, Birkenes og Iveland har valgt å hemmeligholde sine tall.

Aust-Agder er et av få fylker med økning.Der er det 5,2 prosent som svarer at de opplever mobbing. I elevundersøkelsen er definisjonen på mobbing at du har opplevd det to eller tre ganger i måneden eller oftere.

Hele tiden må elevens opplevelse legges til grunn.

På Moseidmoen er det fullt trøkk fra første dag hvis en elev eller foreldre benytter ordet mobbing om en situasjon. Rektor kaller øyeblikkelig inn og man skal til bunns i hva som foregår.

— Hele tiden må elevens opplevelse legges til grunn, sier rektor Tellefsen.

Rektor møter oss i skolegården sammen med elevrådsleder Marie Dovland Løyning og leder i foreldreutvalget, Lene Eikeland. Bak dem danser ungdom i vester på et podium. Det er trivselsagentene.

Les også: Krever null mobbing

Les også: Historisk dom fra Kristiansand

Les også: Moren som tok opp kampen

Fire dager i uka arrangerer trivselsagentene ett eller annet i skolegården på Moseidmoen som skal inkludere alle.

Når man begynner å nøste, kan saker bli store.

Elevrådslederen mener rektor Tellefsen er viktig for at Moseridmoen har snudd vondt til godt:

— Hun har en åpen dør, alltid. Dessuten holder hun tale en gang i måneden for skolen og sier hva hun krever. Flere snakker om at miljøet er blitt bedre, sier elevrådsleder Dovland Løyning.

Digital mobbing

24 prosent mobbing kom ikke som en overraskelse i fjor. Skolen jobbet allerede intensivt med flere elever i sjuende klasse.

— Når man begynner å nøste, kan saker bli store. Dette handlet om mange elever og digital mobbing og mye. Vi tok skikkelig tak i det, sier Tellefsen.

Lene Eikeland skryter av rektor Tellefsen og samspillet mellom foreldre og lærere.

Rektor, elevrådsleder og foreldreleder er opptatt av mobbing i 2016 handler om mye mer enn skolegården. Mobbingen foregår digitalt. Barn kan mobbes hjemme på sitt eget rom.

— Derfor er det enda viktigere enn før å engasjere seg som foreldre. De unge fortjener et godt oppvekst- og læringsmiljø. sier Eikeland.