Pelsdyrskinnene fra Oddvin Nøklands oppdrett blir for det meste solgt til Russland og Kina. Foto: Tore André Baardsen
Oddvin Nøkland mener at hans rever i bur har det like godt som andre husdyr. Foto: Tore André Baardsen

— En skal være klar over at filmen som NRK valgte å sende er laget av dyrevernsaktivister. Det er lett å mistenke dem for å ha hatt et ønske om sette næringen i et mest mulig uheldig lys. Jeg mener det er grunn til å tro at de skjulte opptakene og uttalelsene fra oppdretterne er redigert sammen på en måte som ikke gir et representativt bilde av næringen, sier Oddvin Nøkland.

Leder av Norges Pelsdyralslag fortalte nylig til Nationen at flere pelsdyrbønder mottok trusler etter at dokumentaren ble sendt. Pelsdyrfarmeren fra Eiken i Hægebostad er ikke blant dem, men han har selvsagt merket seg at mange er kritiske til at dyr holdes i bur for at pelsen deres skal brukes til eksklusive klær. Selv ser han ikke noen forskjell på om dyrene skal bli mat eller klær. Det viktigste mener han er at dyrevelferden blir godt ivaretatt og at næringen er bærekraftig.

Typisk byfolk

— Jeg har nok møtt folk som har et annet syn på dette enn meg, men jeg har ikke personlig fått direkte kritikk for det jeg driver med. Det kan virke som om motstanden mot pelsdyrhold er størst i byer. Det henger vel sammen med at det er mange som ikke har noe forhold til verken landbruk, jakt eller slakt av dyr, sier han.

Klare regelbrudd

Oddvin Nøkland innrømmer likevel at det i filmen som nylig ble vist på NRK, kom fram klare brudd på lover og næringens egne bransjekrav.

Oddvin Nøkland ser til to av revene sine som deler bur på pelsdyrfarmen i Eiken. Foto: Tore André Baardsen

— Det er virkelig vondt å se dyr som lider. Norge har noen av verdens strengeste krav til pelsdyroppdrett. Dette er regler som vi bare må rette oss etter, og gjør vi det vil jeg hevde at dyrene har det like godt som andre husdyr. Pelsdyroppdrett blir ofte fremstilt som en lukket næring, men vi har ingenting å skjule. Så sent som 18. og 19. oktober holdt over 100 pelsdyrfarmer åpen gård og viste fram hva de driver med. Vi får også flere ganger i året besøk fra Mattilsynet. De må gjerne komme oftere, og det er også helt greit med uanmeldte besøk, sier Oddvin Nøkland.Han håper politikerne legger vekt på fakta og ikke lar seg styre av følelser, når de skal ta stilling til om det fortsatt skal være en pelsdyrnæring i Norge.

Skader på dyr

I filmen som ble vist på NRK fikk en se dyr som hadde spist på hverandre. Oddvin Nøkland sier at oppdrettere plikter å se etter om det er dyr som er skadet, og foreta løpende vurdering om disse skal behandles eller om de bør avlives. Ved behandling bruker han selv å la dyrene få et bur for seg selv.

Pelsdyrveteran

Det er nesten 30 år siden Oddvin Nøkland begynte med oppdrett av rev. Han startet forsiktig i 1986 med 10 revetisper, og har i dag mellom 80 og 90 avlstisper. Han har også kyr, men gården hans er ikke stor nok til at han kan leve av melkeproduksjon alene.

Prisene på pelsdyrskinn svinger, men normalt er det bedre fortjeneste i bransjen enn i tradisjonelt landbruk. På landsbasis er det i dag 270 pelsdyrbruk. Disse hadde ved årsskiftet til sammen 173.000 minktisper og 48.000 revetisper. Staten subsidierer årlig pelsdyrnæringen med 40 millioner kroner. Både Frp og Venstre har tatt til orde for å fjerne statsstøtten.

- Uakseptable lovbrudd

Sørlandspolitikere på Stortinget er klare på at de ikke kan akseptere flere overtramp blant pelsdyroppdrettere.

Høyres landbrukspolitiske talskvinne, Ingunn Foss, sier det var tøft å se dokumentaren på NRK.— Jeg håper virkelig ikke dette er representativt for næringen, men uansett kan en ikke komme ifra at det ble vist flere lovbrudd og uttalelser fra pelsdyrbønder som ikke tar kontrollene på alvor.

Høyres landbrukspolitiske talskvinne på Stortinget, Ingunn Foss, er spent på pelsdyrutvalgets innstilling. Foto: Tore-André Baardsen

Nå blir det spennende å se hva pelsdyrmeldingen vil konkludere med, sier hun.

Kari Henriksten (Ap) sier hun forholder seg til landsmøtevedtaket i Arbeiderpartiet som gikk inn for en styrt avvikling av pelsdyrnæringen i Norge.

— Pelsdyrnæringen har fått mange sjanser til å komme dyrelidelsene til livs. Det er ikke akseptabelt å ha en næring med så mye skader på dyr. Jeg vil understreke at jeg hadde dette standpunktet før den omstridte dokumentaren, som tross alt ble laget av og for aktivister, sier Henriksen.