Berit Kittelsen (Ap) reagerte kraftig på rådmannens forslag til arbeidsgiverpolitikk og mente han uttrykte mistillit mot sykemeldte ansatte. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

— Nå er vi inne på veldig farlige veier, sa ordfører Torhild Bransdal.

— Jeg hoppet i stolen da jeg så forslaget til rådmannen. Jeg er dypt skuffet, sa varaordfører Berit Kittelsen.

Berit Kittelsen (Ap) reagerte kraftig på rådmannens forslag til arbeidsgiverpolitikk og mente han uttrykte mistillit mot sykemeldte ansatte. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

MistillitHun viste til at Netthandelen i sin tid gav bonus til de som var minst borte fra jobb, men at ordningen måtte opphøre.

Hun vil slippe å se liknende i Vennesla, sa hun og la til:

— Dette kan jo ikke bety annet enn at rådmannen tror folk er borte fra jobb uten å være syke. Den slags mistillit skal vi ikke ha til de ansatte i Vennesla, sa Kittelsen.

«God helse, høyt fravær«

Rådmann Svein Skisland og organisasjonssjef Heidi Engestøl hadde i et notat til politikerne skrevet dette om de kommende tarifforhandlingene:

«Spørsmålet om innføring av karensdager er noe som må lovreguleres og er dermed ikke gjenstand for tariff-forhandlingene. Det er imidlertid et tankekors at ansatte i Norge har «god helse og høyt fravær». KS bør prioritere innføring av elementer som kan gjøre det enkelt for kommunene å innføre «nærværsbonus».

Til slutt sa hele formannskapet (eller plan- og økonomiutvalg som det heter i Vennesla) butt nei til rådmannens og organisasjonssjefens tanker. De ble rett og slett parkert. Til og med Frp mente kommuneledelsen la seg for langt til høyre i arbeidsgiverpolitikken.

Organisasjonssjef Heidi Engestøl forsvarte seg med at de fleste tiltak er forsøkt for å få ned sykefraværet. Hun så ikke for seg en bonus til enkeltpersoner, men en ordning for grupper som hadde lavt sykefravær over tid.

— Dere spiller det inn som endringer i tariffavtalen, svarte Berit Kittelsen.

Motivasjon

Høyres Jens Røed etterlyste et skille mellom korttidsfravær og langtidsfravær. Han mener motivasjon, inkludering og at folk opplever mening i jobben, er viktigere enn økonomi for å få ned sykefravær.

— Skal hele gruppa straffes hvis en ansatt får hjerteinfarkt? Nei, jeg er enig med Røed i at det er mange ting som er viktigere for å få ned sykefravær enn en ekstra slant i pengepungen, sa Frps Alexander Etsy Jensen.

— Jeg ønsker å si sterkt og tydelig at folk ikke skal få dårlig samvittighet å stri med i tillegg hvis de må være borte fra jobb, sa ordfører Bransdal.

Over en time varte debatten, som egentlig handlet om hvilken strategi Vennesla kommune mener Kommunenes fellesorganisasjon KS skal legge seg på i årets tarifforhandlinger.

Strid om lokale tillegg

Det vakte også strid at rådmann Svein Skisland ønsker debatt om hvorfor kommunene i hovedavtalen har bedre sykelønnsbestemmelser enn arbeidsmiljøloven hjemler som nødvendig. Hele formannskapet sa nei til å åpne for endringer her.

Rådmannen vil også råde KS til å gi mest mulig lønnstillegg gjennom lokale forhandlinger og minst mulig gjennom sentrale tillegg. Dette fikk politisk flertall. Her kom Aps Berit Kittelsen og Geir Wehus i mindretall.

Både rådmann og politikere er enige om at ansatte bør få bedre helgebetalt hvis de jobber mange helger enn få. Dette for å skape heltidskultur.

Fagforbundet reagerer

Hovedtillitsvalgt Solveig Nordvold i Fagforbundet krever at rådmannen i Vennesla allerede onsdag orienterer de tillitsvalgte om hva han mener om sykelønn.

— Innspillet til KS er nytt for oss. Det er bra at politikerne parkerer disse forslagene om sykelønn. Vi skulle også gjerne sett at de ønsket sentrale oppgjør i stedet for lokale, sier Nordvold.

Hun vil ikke svare på om rådmannens synspunkter vil ha noe å si for samarbeidsklimaet i kommunen før hun har gjennomført onsdagens drøftingsmøte.

— Vi har god arbeidsmoral i Vennesla. Folk er ikke hjemme fra jobb uten gode grunner, sier Nordvold.