— Jeg har vært privilegert og har fått god støtte fra familie og venner i forbindelse med min legning. Men i Markens gate i Kristiansand har jeg nylig blitt møtt med hatkommentarer og blitt spyttet på av folk som står i stands og protesterer mot homofile. Det er ikke spesielt behagelig å oppleve når jeg har min 4 år gamle datter på skuldra. Skal hun måtte tåle dette hatet i hverdagen, undrer arendalitten Kaisa Augusta Hansen som bor i Kristiansand.

— Det er stort sett menn i 40-årene som slenger slike kommentarer til meg.

— Noen mener at jeg fører datteren min bak lyset. De sier at jeg er dømt til å komme til helvete. Slike personer er trangsynte og gammeldagse, mener Hansen.

Lørdag skal kjæresteparet delta i regnbueparaden i forbindelse med Skeive Sørlandsdager. Tobiassen og Hansen skal stolt marsjere for et mer åpent samfunn for homofile, transpersoner og mennesker med forskjellig kulturell bakgrunn.

Vil omtales som «hen»

Hansen har vært kjæreste med Inger Linn Tobiassen i et halvt år. De møttes gjennom felles venner og begge to omtaler seg selv som «hen», et kjønnsnøytralt pronomen.

Kaisa Augusta Hansen og kjæresten Inger Linn Tobiassen kjemper for et åpent samfunn for skeive personer. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg har aldri følt meg som hverken mann eller kvinne, så jeg plasserer meg selv i midten et sted, sier Tobiassen som jobber på gård i Lillesand.Hansen vektlegger politiskegrunner i valg av pronomen.

— Jeg passer ikke inn i definisjonen «kvinne», men mammarollen er noe jeg er utrolig komfortabel med. Likevel liker jeg ikke de kjønnsrollene som samfunnet forventer av oss. Derfor vil jeg ikke plassere meg i en spesiell boks når det kommer til kjønn, forteller Hansen.

- Mer homohat i Kristiansand enn i Arendal

Arendalitten opplever Kristiansand som en mer fordomsfull by enn Arendal. I dag jobber Hansen som teaterinstruktør på Rosegården på Lund.

Tobiassen og Hansen skal delta i regnbueparaden som er arrangert av Skeive Sørlandsdager. Foto: Sondre Steen Holvik

— Jeg har bodd i Arendal i 18 år. Der har jeg ikke møtt fordommer og hat på samme måte som i Kristiansand. Det kan hende at den kristne «heteronormen» står sterkere her i byen.Også kjæresten har opplevd grov sjikanering i sentrum.

— Når jeg fikk forbi Domkirka for noen år siden ropte noen «jævla homo» og «forbanna lesbe» til meg. Jeg prøver å ikke bry meg om slikt, men selvfølgelig kan sånne kommentarer såre. Det er trist at folk er så trangsynte, mener Tobiassen.

- Flere unge tør ikke stå fram

— Jeg vet om flere i Kristiansand som ikke tør å stå fram som hverken homofil eller som transperson. Det kan skyldes at de er redd for hvordan folk i Kristiansand vil reagere. Noen venner har til og med måttet rømme fra Sørlandet på grunn av legningen sin, hevder Tobiassen.

— Mitt beste tips til unge homofile eller transpersoner, er å oppsøke Skeiv Ungdom i Kristiansand. De har workshops, kurs og infokvelder. Videregående elever burde også oppsøke kurset «Restart», som er seksualundervisning spesielt tilpasset skeive personer.