De har rett i at forslaget ledelsen har lagt frem innebærer at begrepet statsarkiv skal forsvinne. Det er også riktig at de ansatte skal beholde arbeidsplass og arbeidssted, og at de skal fordeles på flere avdelinger og seksjoner på tvers av geografi.

LES OGSÅ: Bør statsarkivet legges ned?

Det vesentlige og interessante for egdene er om dette vil har konsekvenser for dem.

I de samme lokalene

Kort fortalt: Vi vil være her etter nyttår — vi vil levere tjenester til publikum, historikere, slektsgranskere, studenter og skolebarn som har lyst til å besøke oss. De samme kompetente og dedikerte ansatte vil være her i de samme lokalene og vise vei i det samme materialet. De samme personene vil holde orden i magasiner, lage lister over materialet, svare på henvendelser om materiale fra Agder, ta mot og sikre interessante privatarkiv fra regionen. Vi vil fremdeles samarbeide med Interkommunalt Arkiv i Vest-Agder IKS (IKAVA) om lesesal og formidling, vi vil fremdeles samarbeide med DIS- Vest-Agder om foredrag og slektsgransking.

Det som også endres er at enkelte av oss ved statsarkivet skal få spesialisere oss for å hjelpe Arkivverket til å bli bedre på den dokumentasjonen og de arkivene som stat, kommune og privat sektor lager i dag. Dette kan være en fin mulighet for Statsarkivet i Kristiansand - vi kan få konsentrert oss om det som skal bli fremtidens kilder og rettighetsdokumentasjon. I tillegg skal ledelsen av de ulike seksjonene spres ut over landet til de gamle statsarkivene og i Oslo - kanskje får Kristiansand nasjonalt ansvar for en av enhetene? Kanskje det betyr at vi kan utnytte bedre muligheten som ligger miljøet ved Universitet i Agder på dette moderne området? Kanskje det vil bli naturlig å utvide samarbeidet vi vanligvis har med historikerne til også omfatte andre fagområder som jobber med utfordringene innen e-forvaltning?

En del av Arkivverket

Vi er i dag styrt av den samme ledelsen, de samme reglene, rammene og kravene som statsarkivene over hele landet. Statsarkivet i Kristiansand er i dag ett av 8 statsarkiv som er del av Arkivverket som ledes av Riksarkivaren. Statsarkivene leverer tjenester regionalt etter planer, budsjetter og retningslinjer gitt fra Riksarkivaren. De foreslåtte endringene innbærer altså ikke at rollene og oppgavene som er beskrevet i Arkivloven endres, og de skal ikke sentraliseres. Riksarkivet og statsarkivene opphører som selvstendige institusjoner, men tjenestestedene rundt om i landet og de tilhørende oppgavene vil bestå.