I løpet av de rødgrønne partienes regjeringstid, er det blitt mindre og mindre lønnsomt å forlenge foreldrepermisjonen. En av de nybakte fedrene som ikke har vært klar over dette, er KrF-leder Knut Arild Hareide.

— Det tror jeg ikke jeg er alene om, sier han etter å ha blitt orientert av Aftenposten om at man ved et gitt eksempel kan tape så mye som drøyt 19.000 kroner på å velge lang fremfor kort permisjon.

— Dette er en uheldig skjevhet som bør endres. Det kan ikke være et mål å stimulere foreldre til kortest mulig permisjon, sier KrF-lederen.

80 eller 100 prosent

Foreldre som skal ut i permisjon etter en fødsel, kan velge om de vil ha full lønn eller bare 80 prosent av lønnen utbetalt i permisjonstiden. Velger de det siste alternativet, forlenges permisjonen med ti uker. Men med dagens regelverk risikerer man da altså å tape store beløp.

For uinnvidde er det innfløkt å forstå sammenhengen, men kort forklart er årsaken denne: Den øremerkede fedrekvoten har alltid vært et bestemt antall uker med 100 prosent lønn.

Men velger mor å få 80 prosent av lønnen utbetalt og lengre permisjon, fører det ikke til lengre fedrekvote, bare til lavere lønn for far. Og det er ikke slik at den ene i familien kan velge permisjon med 80 prosent og den andre med 100 prosent. Valget gjelder for begge.

Beregninger Nav har utført for Aftenposten viser at tapet blir drøyt 19.000 kroner dersom mor tjener 400.000 kroner, far 500.000 kroner, far tar ut 14 ukers fedrekvote og mor tar resten.

LES OGSÅ:

Småbedriftene vil ha bort fedrekvoten

Størrelsen på tapet har økt i takt med forlengelsen av fedrekvoten. Dagens regjering har økt fedrekvoten med ni uker.

Tobarnsforeldrene Johanna og Thomas Hol Fosse er blant dem som har satt seg skikkelig inn i regelverket, selv om det til tider kan være komplisert.

— Dette har vi faktisk regnet på! Vi var faktisk klar over det tapet, og valgte å ta kortere permisjon med full lønn. Det er generelt litt vanskelig å orientere seg i systemet, og man kan jo oppleve at Nav gir forskjellig svar etter hvem som svarer. Det er et spørsmål om hvor dypt man skal være nødt til å grave i regelverket.

Innrømmer forskjell

- Ved 80-prosentalternativet kan du være hjemme med foreldrepenger litt lengre, men du får litt mindre utbetalt, bekrefter barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen i en e-post til Aftenposten.

Hun mener imidlertid at norske foreldre er klar over dette og derfor i økende grad velger den korteste varianten med 100 prosent av lønnen utbetalt.

— Nav informerer også om dette på nettsidene og på søknadsskjemaet, opplyser statsråd Inga Marte Thorkildsen, og legger til at Norge uansett har en kjempegod foreldrepengeordning.

Thorkildsen gir i e-posten ikke svar på om det er tilsiktet at man gradvis har tapt mer og mer på å velge lang fremfor kort permisjon.

Hareide mener at tap på drøyt 19.000 kroner er mer enn det Thorkildsen gir uttrykk for når hun sier «litt mindre utbetalt».

38.000 valgte lang i fjor

Selv om Nav opplyser om at man får mindre utbetalt ved å velge lang permisjon fremfor kort, gis det ingen informasjon om hvor stort dette tapet kan bli.

Aftenposten har snakket med foreldre som kjenner dagens regelverk og trodde det dreide seg om 6–7 000 kroner.

Statistikk fra Nav viser at så mange som 38.000 kvinner benyttet seg av den lengste permisjonsvarianten i fjor, selv om andelen som velger lang permisjon nå er mye mindre enn før. Flertallet, 50.000, valgte kort permisjon med full lønn.

Før man innførte noen fedrekvote i permisjonsordningen, fikk man da samme totalbeløp utbetalt enten over kortere eller lengre tid. Men stadig økende fedrekvote har før til at man i dag risikerer å tape store beløp ved å velge lang permisjon med mindre lønn.