riks000527659-WiwjugiGJf.jpg Foto: Johannessen, Sara/NTB scanpix

160 milliarder. Beløpet er rekordhøyt og tilsvarer summene som i disse dager og i juni renner inn på norske konti i form av ferie— og skattepenger.

Ferieklare nordmenn får nemlig utbetalt i underkant av 130 milliarder kroner i feriepenger. Det tilsvarer cirka 46.000 kroner for en gjennomsnittlig lønnsmottaker, skriverDine Penger.

2,5 millioner nordmenn kan i tillegg vente seg nær 30 milliarder skattekroner til gode.

Ekspertene har klare råd til familier om hva de bør bruke de ekstra pengene til.

— Penger som er til overs utover det vanlige forbruket, bør man bruke til å bygge opp igjen en bufferkonto, sier Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi.

Ekstra avdrag

Medlemsforeningen mener alle familier bør ha en bufferkonto som kan brukes til uforutsette utgifter som ny oppvaskmaskin, dekk til bilen eller andre ting som plutselig må skaffes.

Men har familien kredittkortgjeld, er ferie- og skattepenger en gylden mulighet til å redusere denne til null.

— Jeg har følgende råd, dette er to smarte måter å spare på, selv om rådene nok oppfattes som litt «kjedelige», sier Krohn-Pettersen lettere humoristisk:

Reid Krohn-Pettersen Foto: Norsk Familieøkonomi

— Det ene er å betale inn et ekstra avdrag eller skyte inn et ekstra innskudd på boliglånet. Mange har flytende rente på hele eller deler av lånet og kan enkelt gjøre dette, eller man har avtale med banken om fleksilån, sier han.- Det andre rådet er at det aldri skader å putte en ekstra slant med penger inn i enten aksje- eler kontosparing for langsiktig formål, legger han til.

Men Norsk Familieøkonomi har også «mindre kjedelige» råd i ermet:

— Mange familier ønsker å ta seg utenlandsferier. Nå som vinterprogrammene fra fly- og reiseselskapene er kommet, og ekstra penger kommer inn på konto, er det en perfekt tid for å planlegge og betale neste års ferie. Tilbudene kan være gode og økonomien er bedre enn oppunder jul. Dessuten er det veldig greit å rydde vekk den kostnaden allerede nå, sier han.

LES OGSÅ:

Her er barnas is-favoritter

- Mest stressende å ha tre barn, ikke fire eller to

Ikke gå i disse kvinnefellene

-Avhenger av økonomien

— Hva du skal bruke eventuelt penger du får igjen på skatten og feriepengene til avhenger av økonomien din, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl Foto: DNB

Hun råder sterkt familier som har en stram økonomi, som kanskje heller til minus-siden, til å bruke pengene til å komme seg økonomisk ovenpå og mener dessuten at skattepengene bør brukes mer fornuftig enn feriepenger, som jo er tenkt til nettopp ferie.— Med stigende boligpriser og krav om femten prosent egenkapital, kan det være en stor hjelp hvis du har mulighet til å sette av litt penger til boligsparing for barnet/barna dine. Tenk også på din egen fremtid. Som pensjonist får vi mye mindre å rutte med, mens drømmene gjerne er store. Å nedbetale på boliglånet er også god sparing, sier hun.

Mye å spare på ferieplanlegging

Men når sparingen og bufferen er på plass er det ingen grunn til å ikke unne seg en skikkelig ferie, sier forbrukerøkonomen.

— Men tenk på at det alltid er ting du kan gjøre for å spare penger i sommerferien. Alt avhenger av ferieplanene. Skal du utenlands, er det mye å spare på selve planleggingen. Bruk gjerne god tid på å sammenligne priser på nettet, både fly, bo og pakkereiser. Og la deg ikke kun friste av billige flybilletter, men tenk også på hvor mye det koster å feriere i landet. Det kan lønne seg å leie leilighet i stedet for hotell. Da har du blant annet valgfriheten til å lage mat hjemme, sier hun.

— Vær også bevisst på valutaen når du er ute og handler. Jeg har sett folk bli veldig usikre når de får spørsmålet om de skal betale i lokal valuta eller norske kroner. Velg alltid lokal valuta, hvis ikke er det butikken som setter kursen og det kan bli dyrt. legger hun til.

For barnefamilier er det veldig vanlig å dra på en eller flere fornøyelsesparker om sommeren. Pakker du en sekk med god mat, litt snack og drikke kan du spare mye penger i løpet av en lang dag.