— Moseidmoen er en fantastisk ressurs for Vennesla. Det er bygdas største slette med grunnforhold perfekte for videre utbygging, også bymessig utbygging, sier plansjef Eivind Mauland i Vennesla kommune til Fædrelandsvennen.

Plansjef Eivind Mauland i Vennesla kommune sier Moseidmoen passer perfekt for fortetting og bymessig utnyttelse. Foto: Odd Inge Uleberg

DeleforbudTorsdag sa politikerne ja til tre nye delingssaker på Moseidmoen. Samtidig sa bygg— og miljøutvalget enstemmig at deleforbud for hele Moseidmoen må utredes. De vurderer å forby deling av tomter inntil en samlet plan for fremtidens Moseidmoen foreligger om et par år.

Deleforbud betyr at ingen kan opprette eller dele eiendommer så lenge forbudet gjelder. Det er en kraftig innskrenking i retten til å forvalte eiendom.

— Dette er vi pålagt å forberede til neste møte i bygg- og miljøutvalget. Det har vært så mye dispensasjoner i så mange år at det muligens kan være fornuftig å vente med mer til vi har en skikkelig plan for fremtiden. Dagens planer for Moseidmoen er utdaterte og ikke hensiktsmessige å styre etter, sier plansjef Mauland.

Solveig Robstad i Ap er skeptisk til deleforbud, men mener likevel det kan bli nødvendig.

Solveig Robstad (Ap) leder bygg og miljøutvalget og sier:— Egentlig er jeg skeptisk til deleforbud. På den andre siden er det viktig at ikke folk bare deler og bygger. Vi må ha en plan for Moseidmoen.

Det var på 50-tallet furuskogen ble hogd og kvartalene dannet. Det ble bygget hovedsakelig eneboliger med store, flate tomter. Siden 80-tallet har de fleste tomtene blitt delt og bebygd med flere eneboliger.

I høst begynner kommunen på en ny reguleringsplan for Moseidmoen.

7000 innbyggere?

Den nye reguleringsplanen for Moseidmoen kan bli den største fortettingsplan noensinne i Vennesla. Mauland bekrefter at det har blitt regnet på så mange som 7000 innbyggere på Moseidmoen og en mangedobling av boenheter fra dagens cirka 1500. I hele Vennesla kommune bor der 14200 innbyggere.

— Det realistiske er likevel at enkelte områder vil bli åpnet for fortetting, mens andre områder vil bli regulert til bevaring. Moseidmoen har en unik kvartalsbebyggelse. Det er viktig at vi ikke sender regningen for dårlig planlegging til kommende generasjoner. Derfor må vi ha en plan for hvordan Moseidmoen skal utvikles, sier Mauland til Fædrelandsvennen.

Han minner om nasjonale myndigheters føringer. De handler om å fortette, bygge sentralt og kollektiv-vennlig. Bilismen og klimautslippene skal ne

Solveig Robstad sier også at Moseidmoen passer godt for kraftig og bymessig fortetting.

— Men vi snakker tiår framover. Lenge ennå vil Moseidmoen være et sentrumsnært eneboligområde, sier hun.

Grensene for den nye Moseidmoen-planen er ikke gått opp. Det kan bli hele sletta eller deler av den. Det er også et spørsmål om omkringliggende areal skal inn i samme prosess, ifølge Mauland.

  • Det er viktig at vi ikke sender regningen for dårlig planlegging til kommende generasjoner. Derfor må vi ha en plan for hvordan Moseidmoen skal utvikles.

  • Lenge ennå vil Moseidmoen være et sentrumsnært eneboligområde.