Venstres Oddbjørn Hagen mener Vennesla kommune må si nei til Ove Svendsens kjøpesenter. Han vil heller satse på Hunsøya. Hagen mener bjørka i bakgrunnen ikke rager åtte etasjer i været.
Slik har Ove Svendsen tenkt seg kjøpesenter og leiligheter i sentrum. Foto: AMB ARKITEKTER

Nå vil han ha nytt liv i kjøpesenterdebatten, og han mener altfor mange politikerne heier på Ove Svendsens sentrumsplaner.

Hagen sitter alene for Venstre i kommunestyret, men mener han har så gode argumenter at han kan greie å vinne med bare én stemme.

Si din mening på FVN Vennesla

Tidspunktet er ikke tilfeldig valgt. Utspillet kommer mens bygdas to storinvestorer, Tore Gustav Drivenes og Ove Svendsen, planlegger hver på sin kant.

Uker unna

Dette er status for de to prosjektene:

Slik har utbyggerne på Hunsfos reklamert for sine planer. Drivenes kjøpesenter ligger i bakgrunnen. Foto: Wehus 3D Design

• Drivenes selskap God Driv har kommet lengst. Innen en måned legger Drivenes fram sitt forslag til utbygging av boliger, næring og kjøpesenter på Hunsøya. Deretter skal politikerne

Slik har Ove Svendsen tenkt seg kjøpesenter og leiligheter i sentrum. Foto: AMB ARKITEKTER

komme med innspill, før saken sendes ut på høring. Politikerne kan også sende planen tilbake og be om endringer.• Svendsen har lagt fram skisser for kjøpesenter og leiligheter i åtte etasjer i sentrum. KrF og Ap har signalisert støtte til det, men politikerne har ikke vedtatt støtte. I stedet skal kommunen lage en områdeplan for nord-enden av sentrum. Svendsen kan regulere parallelt med denne, eller han kan samarbeide med kommunen. Planlegging har ikke startet.

Nei til åtte etasjer

— Andre har signalisert støtte til åtte etasjer. Jeg vil gjøre motsatt. Dersom Ove Svendsen får lov, må flere få lov. Det bærer galt avsted. Fremtiden til Vennesla ligger ikke i høyhus i sentrum. Fremtiden ligger på Hunsøya, sier Hagen, som mener hele debatten må snus og løftes:

— Det snakkes om å redde gågata eller om å støtte Svendsens eller Drivenes planer. Kjøpesenterdebatten må ikke bli så liten. Vi må heller tenke: «Hva er Venneslas perle? Hvor kan Vennesla utvikle seg kraftigst? Hvordan kan vi skape mest til beste for Vennesla?» Da er ikke svaret gågata. Da er svaret Hunsøya, sier Hagen.

Aps Geir Wehus mener Hagen tenker altfor enkelt.

— Hva med alt som er investert og utviklet i sentrum gjennom mange år. Nei, la oss bygge på det vi har, sier Wehus, som sitter i kommunens bygg- og miljøutvalg.

Les også:

Les også:

Nærhet til elva

Venstremann Hagen viser til arkitektfirmaet Snøhetta som kommunen i 2004 leide inn for å skape vyer om fremtidsutvikling.

— Snøhetta ba oss knytte bygda til elva igjen. Elva skapte Vennesla. Elva er livsnerven i fremtiden også. På Hunsøya kan vi skape et fantastisk sentrum tett på elva. Utbyggerne er allerede i gang. Her kan det utvikles handel, utdanningstilbud, fritidstilbud og byaktiviteter. Kjøpesenterdebatten handler om hva Vennesla skal være om 30 år, sier Hagen.

Da mener han dagens sentrum ikke er svaret. Hunsøya er svaret.

— Gågata ligger på tvers av solretningen og er og blir et skyggested, avskåret fra elva. I 40 år har det vært plassmangel og adhoc-løsninger. Hunsøya kan bli det sentrum Vennesla aldri har greid å skape.

Plansjef Eivind Mauland i Vennesla kommune vil vente med å flagge sine syn for høyt. Han konkluderer med at 2015 blir et år hvor store avgjørelser skal tas.

- Vi må bygge videre på sentrum

Geir Wehus er enig i at høyder må diskuteres. Personlig synes han åtte etasjer er for høyt.

— Men vi må ikke snu ryggen til fremtiden for Vennesla sentrum. Det er bygd og investert i sentrum og gågata i tiår. Jeg mener vi må bygge videre på det som er skapt, ikke ødelegge det, sier Wehus.

Ap-politikerne mener Svendsens kjøpesenter vil gi Vennesla kraftig fremdrift handelsmessig og skape vekst og liv i sentrum. Han mener dagens sentrum kan ha en flott fremtid.

— Vi må bygge på det vi har. Det betyr ikke at jeg er mot utvikling på Hunsøya. Flott med alt som skjer, men der ute må vi legge noen andre krav og skape andre ting. Vi har sagt 1500 kvadratmeter og storhandel. Det virker fornuftig, sier Wehus.