— Jeg kan ikke si annet enn at vi var mer fornøyd med tingrettens dom enn lagmannsrettens. Det er også bakgrunnen for at vi vurderer en anke til Høyesterett. Vi har frist ut måneden, uttaler advokat Helge Wigemyr, prosessfullmektig for Sameiet Trymsvei.

Agder lagmannsrett frifinner utbygger Trymsvei Eiendom AS for ansvar etter de mye omtalte vibrasjonene noen beboere opplever innendørs.

Kort fortalt finner ikke lagmannsretten det sannsynliggjort at rystelsene er til «vesentlig plage», selv om de kjennes på kroppen nå og da.

- En gledelig dom

— Det er en gledelig dom for vår del. Poenget er at byggeforskriftene setter en tålegrense for vibrasjoner i nybygg. Kriteriet er at de ikke skal være til vesentlig plage, noe vi har fått medhold i, kommenterer advokat Erik Eriksen, prosessfullmektig for utbygger.

Det er Otium Sør som sammen med entreprenøren Kruse Smith har fått en stri tørn med kjøperne etter innflytting i 2012.

Da Oddernestunnelen ble åpnet i 2003, forsvant støyen for beboerne langs E 18 øst for Kristiansand sentrum.

Oddernestunnelen har flere titall kumlokk i veibanen. Noen av disse skaper rystelser på overflaten. Foto: Vegard Damsgaard

Tunnellokket ble grønt — i disse dager hvitt - og fredelig, men for enkelte oppsto andre plager. De 39 leilighetene kostet mellom 1,6 og 6,8 millioner kroner, og beboerne mener de som følge av plagene ikke har fått varen de betalte for.

De var dessuten urolige for at omfanget med tiden skal øke, og fikk tingrettens medhold i at utbygger må ta regningen for å utbedre feilen.

- Vanskelig å gjøre noe

De nærmeste boligene er 20 meter unna østgående tunnelløp. Her passerer rundt 20.000 biler i døgnet, av dem 1400 tyngre kjøretøy.

Når man ikke vet årsak, er det vanskelig å gjøre noe konkret.

Man antar at vibrasjonene oppstår når tungtrafikk treffer kumlokk på en bestemt måte. Slike lokk finnes det flere titall av i veibanen.

Fra Bjørndalssletta forsvinner E 18 inn i Oddernestunnelen. Blokkene skimtes i bakgrunnen til venstre. Foto: Vegard Damsgaard

Utbygger har sammen med veivesenet forsøkt å skifte et par lokk og finne punktet som utløser plagene, uten hell. — Hva man skulle foretatt seg hvis resultatet i retten ble motsatt, vet vi ikke. Når man ikke vet årsak, er det vanskelig å gjøre noe konkret, påpeker advokat Erik Eriksen.

Rettssaken om rystelsene i Tryms vei skal være enestående for hele Skandinavia, derfor har ikke lagmannsretten funnet relevant rettspraksis å sammenholde med.

Andre dommer i samme gate går helst på bygningsskader som følge av sprengning - ikke vedvarende vibrasjoner.

Retten bestrider beregning

Flere målinger viste tidvis sterke vibrasjoner i flere av leilighetene, over 0,3 millimeter per sekund. Verst er det i toppetasjene til de tre blokkene, altså de dyreste boligene.

Det er dermed ikke sannsynliggjort at statistisk maksimalverdi overstiger anbefalingen for nye bygg.

— Jeg har aldri opplevd et jordskjelv, men kan tenke meg at rystelsene ligner på dette, sa en kvinnelig beboer da Kristiansand tingrett var på befaring i august 2014. Fire beboere i de øverste etasjene forklarte seg for lagmannsretten. Alle sa at vibrasjonene var særs ubehagelige, men ikke stjal nattesøvnen.

Tingrettens befaring i Tryms vei i august 2014. Foran går prosjektleder Fred Ivar Haugen fra entreprenøren Kruse Smith, deretter tingrettsdommer Per O. Refsalen og advokatene Erik Eriksen og Helge Wigemyr. Foto: Vegard Damsgaard

Retten mener konsulentenes tolkning av disse målingene er feilaktig, og gir feil konklusjon.«Det er dermed ikke sannsynliggjort at statistisk maksimalverdi overstiger anbefalingen for nye bygg i NS 8176.» heter det i dommen.

Retten konkluderer, ut fra hyppighet og varighet, med at plagene ikke er så ille at de utløser erstatningsansvar.

Beboerne fritas for å dekke motpartens sakskostnader på til sammen 1,2 millioner kroner, grunnet sakens særegenhet og at de hadde god grunn til å få den prøvd for domstolen.