— Det føles veldig godt å få denne tilliten. De som kjenner meg vet jo at jeg er et politisk dyr, og etter det tragiske som hendte i 2011 har jeg kjent på et vakuum fordi jeg ikke har jobbet med politikk. Jeg tror jeg og Mette kan få til mye sammen, og vi har et hårete mål om å bli byens største parti, sier en fornøyd Blattmann til Fædrelandsvennen rett etter at stemmegivningen var over.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Utdanning og miljø

Mens Høyre har jobbet med kutt i skole og skattelette, har Ap hatt fokus på utdanning og miljø som sine fanesaker neste valgkamp.

— 200-400 kroner i skattelette totalt per innbygger er vi ikke så opptatt av. Vi vil heller bruke de pengene på å videreutvikle velferdsstaten vi har bygget opp, og bruke penger på det folk har sagt at det er behov for. Bedre skole, flere lærere, idrettsplasser, tilbud til eldre og kultur er bare noe av det vi har lyst å jobbe for å få til, sier Blattmann.

Det har ikke vært valgt en ordfører fra Ap i Kristiansand siden 1946. Dette håper nå Mette Gundersen å endre på.— Vi går til valg for å vinne. Når, ikke hvis, vi styrer byen vil vi også være rause mot våre opposisjonspartier. Det er sunt å jobbe bredt politisk i kommunen, og det er ikke lurt å begynne å isolere noen. Når vi vinner vil vi gi lederverv til opposisjonen også, sier hun.

Byens største?

I innledningen av møtet ble det presentert en måling som Ap hadde fått gjennomført. Ifølge denne målingen er Ap det største partiet i Kristiansand akkurat nå, med 31,6 prosents oppslutning. Gundersen har prøvd å bli ordfører tidligere, men tror sjansene er bedre i neste valg.

— Vi har ikke vært størst før når det er valg, så det taler jo til vår fordel. For oss vil det være viktig å skille oss ut fra de styrende partier, og å markere at Arbeiderpartiet er ganske annerledes enn de regjerende partier i Kristiansand, sier hun.

Bedre byens image

I sin introduksjon av det foreslåtte partiprogrammet tok hun opp Kristiansands rykte på Sørlandet som noe som hun vil jobbe for å endre.

De siste fire årene har byen fått på seg et ugreit stempel fra våre nabokommuner.

— Det er tid for en forandring i politikken i Kristiansand. De siste fire årene har byen fått på seg et ugreit stempel fra våre nabokommuner. Vi har gått fra å være en raus by til å bli mer egoistisk. Med tanke på en kommunesammenslåing og for samarbeidet generelt er det viktig at vi ikke bare tenker på oss selv, sa hun til sitt parti.

Diskriminering

Blattmann tok opp hverdagsdiskriminering som en sak han vil kjempe for.

— Senest i går møtte jeg en mann som var født i Norge, men som har et indisk navn. Han hadde mastergrad, men har ikke fått jobb innen sitt fagfelt på tre år fordi navnet hans er annerledes enn tradisjonelle norske navn. Slikt aksepterer jeg ikke, sa Blattmann fra talerstolen i amfiet til Rådhuskvartalet torsdag kveld.

Bortsett fra en enkelt endring ble listen over nominerte vedtatt enstemmig i fellesskap.

Satser på buss og mer aktivitet i skolen

Fjerning av parkeringsplasser, mat på skolen og studentkort på buss er blant sakene Ap satser på. Parkeringsplassene som Ap vil fjerne er de som er i kollektivårene i Kvadraturen, hvor bussen går. De ønsker også å kutte utslippene i byen med 40 prosent innen år 2030. I skolen satses det igjen på gratis frukt og grønnsaker til elever på barneskolen, i tillegg til en time daglig fysisk aktivitet.

Ap satser også på kollektivtilbud for byen generelt, med en bedring av rutetilbudet. De vil og få flere studenter til å reise kollektivt med et nytt studentkort, som skal være billigere enn dagens «ung voksen»-kort.

— Vi ønsker at studentene i byen blir mer mobile. Det har vært en tendens at de har holdt seg rundt campus, men med et bedre kollektivtilbud vil vi gi dem muligheter til å ta byen mer i bruk, sier Gundersen.