Bungalower er sjelden vare på det sørlandske boligmarkedet. I første byggetrinn blir det 22 av dem i Randesund. Foto: HSH Utvikling
Dette er første leilighetsbygg, med 38 enheter, som nå igangsettes i hagebyen. Foto: HSH Utvikling
Randesund hageby omfatter et naturområde på 84 dekar, sentralt ved Strømme. Foto: HSH Utvikling
Dette er første leilighetsbygg, med 38 enheter, som nå igangsettes i hagebyen. Foto: HSH Utvikling

Mandag ettermiddag gikk spaden i jorda for Randesund hageby, et boligområde på størrelse med 14 fotballbaner.

— Vi er gale nok til å kjøpe noe vi ikke har sett. Vi bor i enebolig, ungene har flyttet ut, huset er blitt altfor stort og vi har en hel etasje ledig. Nå vil vi ha det litt mer lettvint, forteller Frank Sørsvann (59).

Han snakker om bungalowen de har slått til på, en boligform sørlendinger knapt har sett før, unntatt i varmere strøk.

Nytt på markedet

De er gjerne definert som enetasjes hus som er enkle å holde i stand. Navnet stammer fra det indiske ordet bangula, og beskriver et hus er i bengalsk stil - den type engelskmennene bodde i under kolonitiden i India.

Bungalower er sjelden vare på det sørlandske boligmarkedet. I første byggetrinn blir det 22 av dem i Randesund, pluss 38 leiligheter. Foto: HSH Utvikling

Bungalowene i Randesund får et noe mer moderne uttrykk, med ekstra takhøyde. Med alt på én flate og felles servicetilbud kan huseierne bli boende til de må bæres ut.— Dette er en ny ting i markedet. Utgangspunktet for oss som utvikler boliger, var å tilby noe til dem som synes det store huset er litt for mye, samtidig som det er for tidlig å flytte i leilighet. De som vil bo enklere, ha mer fritid og mindre vedlikehold, men samtidig sin egen bolig og litt hage, opplyser Kirsten Vik, salg- og markedsansvarlig hos HSH Utvikling AS.

Randesund hageby omfatter 60 enheter i første byggetrinn, og totalt 350-400 boliger på sikt. Målgruppen er kjøpere i alderen 45 pluss.

20 av 38 leiligheter og fire av 22 bungalower er solgt - nok til at entreprenøren går i gang.

Vi er ikke klare for leilighet.

— Vi er ikke klare for leilighet, men liker å gå ut i terrenget og ha det grønt rundt oss. Vi reiser en del, og med lettstelt hage er det mye enklere å bare låse døra og dra, sier Irene Sørsvann (56).

Slik blir bungalowene liggende rundt et tun, med nedkjøring til felles garasje under bakken. I bakgrunnen ses leilighetsbygg. Foto: HSH Utvikling

— Siste vi byggerEkteparet bygde sin første enebolig i Vågsbygd på 80-tallet, senere på Søm, der de har bodd de siste 25 årene. Fra huset de snart skal selge i Liankollen er det bare to-tre minutter å spasere ned til hagebyen.

Nå kvitter de seg med en overflødig etasje og flytter om halvannet år inn på 119 kvadratmeter.

- Vi liker prosessen med å bygge hus, velge kjøkken og gjøre personlige tilpasninger. Men dette blir nok det siste vi bygger, så lenge det har livsløpsstandard, sier Irene Sørsvann.

Hagebyen sentralt ved Strømme er myntet på beboere i alderen 45+. Foto: Vegard Damsgaard

Boligene i hagebyen får felles parkering under bakken, betjent resepsjon, servicesenter, peisestue, trimrom, hobbyverksted, gjestehotellrom og selskapslokaler. For dette betaler beboerne en månedlig serviceavgift.Utendørs blir det stort drivhus, parsellhager, puttinggreen, boccia— og badmintonbane, vandresløyfer og amfi med scene.

— I Kristiansand ønsker vi å legge til rette for boligutbygging sånn at det blir kjøpers marked. På vegne av kommunen takker jeg for at dere tenker nytt og annerledes, sa varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) til utbyggeren før han offisielt tok det første spadetaket.