— Jeg har vært flere ganger på kanonmuseet, og da jeg var der i 2013 syntes jeg det så skikkelig «lousy» ut. Det var rustent og fælt, og museet har åpenbart behov for mye vedlikehold, sier Hjalmar Sunde. Den tidligere fylkesmannen i Aust-Agder har nå støttet Stiftelsen Kristiansand kanonmuseum ved å skrive bok om fortet. Sunde er pensjonert general, og tidligere øverstkommanderende for styrkene i Sør-Norge.

«Kanonen på Møvik. En beretning om tyskernes Batterie Vara» er kommet både med norsk, engelsk og tysk tekst. All inntekt fra salget går til stiftelsen, og Sunde har ikke tatt betalt for jobben.

— Dette er en kjempegave og et veldig dyktig utført dokument, sier styreleder Hege Boman Grundekjøn i Stiftelsen Kristiansand kanonmuseum. Boka skal lanseres med foredrag og omvisninger på kanonmuseet 7. juni, men den er allerede lagt ut for salg hos Birting i Kristiansand og på museet. Boman Grundekjøn forteller om godt salg og merkbar interesse også fra andre steder i landet.

— Jeg tror vi får solgt alle de 2000 bøkene i løpet av sommeren. Inntektene kan blant annet gå til ammunisjonsjernbanen på museet, sier hun.

Tysk og engelsk

Boka om fortet kommer i 2000 eksemplarer.

— Hege Grundekjøn er en styreleder som vil noe. Jeg tilbød meg å skrive en slik bok siden jeg fikk høre at dette var noe som manglet her, sier Sunde.Over 190 sider fortelles historien om fortet på Møvik. Boka er illustrert med fotografier fra både Annen verdenskrig og senere, og den tar også grundig for seg hvordan festningen ble drevet og hvordan de tre kjempekanonene virket.

— Jeg satte i gang med arbeidet straks jeg kom hjem til Stavanger høsten 2013 og brukte vel det meste av vinteren på den, sier Sunde. Sommerhalvåret tilbringer han på hytta på Flekkerøy.

Artilleri

— Det har vært et sirkus å lete etter dokumenter. Jeg måtte også oppsøke krigsskolen og kystartillerister for å kunne skrive noe om ballistikk. Jeg har jo ikke peiling på artilleri, sier den tidligere offiseren.

— Noe burde du vel vite med din bakgrunn?

— Ja, jeg vet sikkert mer om artilleri enn flertallet av det norske folk, men ikke så mye som en kystartillerist, sier Sunde.

Han er sikker på at det finnes store ubenyttede muligheter for både kanonmuseet og resten av Kristiansand når det gjelder forsvarshistorie.

Store muligheter

— Kristiansand har rikere militære tradisjoner enn kanskje noen annen by i kongeriket. Den har hele tiden vært en viktig garnisonsby, og dette gjenspeiles i festningsverkene både på Gammeløya, Fredriksholm og Christiansholm. Det tyskerne gjorde her under okkupasjonen bekreftet det vi hadde holdt på med de foregående hundreårene, nemlig at Kristiansand var et viktig område, sier Sunde. Han trekker fram både Stiftelsen Arkivet og Bjørn Furuborgs samlinger som andre aktiva.

— Andre steder i landet mangler man plass til slike ting, men i Kristiansand har man fått både Odderøya og fortet på Møvik hvor det er masse plass. Vest-Agder-museet har mulighet til å lage et forsvarsmuseum det står ry av i hele Nord-Europa, sier Sunde.