Hun vil ha en kjøttfri dag på sykehjem og kantiner, og hevder at årsaken til at eldre ikke tilbys mer vegetarmat er at det er fordommer om vegetarmat som næringsfattig, kjedelig og fremmed.

Les også: Dette skrev Brulid

For eldre som blir innlagt på sykehjem er underernæring ofte en del av flere utfordringer. Det er viktig at eldre tilbys et variert og godt kosthold. Kristiansand kommune følger Helsedirektoratets anbefalinger. Det er gledelig at mange eldre går opp i vekt etter at de er innlagt på sykehjem i Kristiansand. Dette er positivt både for helse og trivsel for de eldre.

Beror trolig på fordommer

I artikkelen hevder Brulid at de eldre får servert oppvarmet ferdigmat som verken er innbydende eller smaker godt. Hun mener maten har «tapt seg i farge og smak — trolig også i næringsinnhold». Dette synet beror trolig på fordommer eller manglende kunnskaper. Maten fra Kjøkkenservice er produsert etter metoden kok-kjøl med pasteurisering for å øke holdbarheten. I likhet med andre produksjonsmetoder kan dette ha betydning for farge, smak og næringsinnhold. Det er likevel viktig å skille mellom ferdigmat og mat produsert etter kok-kjøl. Dette er fullverdig mat med god smak og næringsinnhold.

Kjøkkenservice får mange positive tilbakemeldinger fra eldre og pårørende som synes maten er velsmakende. Eldre framhever at de er godt fornøyd med mattilbudet, senest i forbindelse med en nasjonal undersøkelse av mattilbudet presentert av Forbrukerrådet i september. Her ble Kristiansand trukket fram som en foregangskommune.

Kvalitetssikrer tilbudet

Politikere i Kristiansand har i mange år vært opptatt av at eldre skal ha et godt og variert kosthold, og ser på mat som et viktig trivselstiltak. Kommunen har også mange godt kvalifiserte medarbeidere med stor kunnskap og interesse på dette feltet, og har ansatt en klinisk ernæringsfysiolog for å kvalitetssikre tilbudet.

Vi har allerede tilbud om vegetarmat og en kjøttfri dag. Eldre blir hver uke tilbudt to fiskeretter i hovedmenyen. Dette er veldig populært. For vegetarianere er det også et spesialtilbud med vegetarmat.

Når eldre i så liten grad benytter vegetartilbudet er det trolig ikke på grunn av fordommer, men at eldre i liten grad er vant med vegetarmat. En kampanje på dette området bør rettes mot andre grupper enn eldre på sykehjem.