LILLESAND: — Det tar tid å bygge opp en sikkerhetskultur, og det er en reise som aldri tar slutt. At vi er tildelt prisen på nytt, etter å ha fått den i 2012 også, er en stor honnør til samtlige 220 ansatte. Det bekrefter at de har tatt helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet til et enda høyere nivå, sier Lars Petter Maltby.

Han er administrerende direktør for Saint-Gobain Ceramic Materials AS, med fabrikker i Lillesand og Arendal. Og han er ørlite rusten i stemmen når Fædrelandsvennen tar kontakt per mobil telekommunikasjon tidlig onsdag morgen. Årsaken kan være tilløp til feiring på Hell utenfor Trondheim tirsdag kveld; da ble nemlig Saint-Gobain utropt til vinner av «Sikkerhetsprisen 2015 for smelteverk», med de fleste i bedriftens ledergruppe til stede i salen.

Omfattende juryarbeid

Prisen er et resultat av samarbeid mellom 17 norske smelteverk, LO-forbundet Industri Energi og NHO-organisasjonen Norsk Industri.

Prosessen med å kåre vinneren starter med personskadestatistikken i Norsk Industri. Det dukkes ned i forhold som fraværskader og skader som medfører medisinsk behandling, samt hvor gode man er til å rapportere nestenulykker. Så står seks smelteverk - på Sørlandet normalt omtalt som prosessindustribedrifter - tilbake i et «semifinaleheat». De seks ettergås med hensyn til sykefravær, avvikshåndtering, prosedyrer og standarder for blant annet uønskede hendelser, verneombudstjeneste, arbeidsmiljøutvalg, opplæringsplaner, internkontrollsystemet, sertifiseringer, endringsregistreringer, hms-verktøy og hvordan innleid arbeidskraft inkluderes i sikkerhetsarbeidet. (Puh!)

Her har Saint-Gobain-representantene nettopp mottatt sikkerhetsprisen for 2015. F.v. senior prosessingeniør Morten Knudsen, "Operations Manager" Hilde Nordvik, hovedverneombud Lillesand Ivar Natvig, hovedverneombud Arendal Sigmund Kittelsen, hms-ingeniør Kristin Vebenstad og hms-sjef Irene Solås. Foto: Saint-Gobaien Ceramic Materials

BesøkstjenesteAv de seks i «semifinalen» går tre videre til finalen og får besøk av juryen.

— I år skilte to verk seg klart ut: Elkem Thamshavn, med 139 ansatte, og Saint-Gobain Ceramic Materials. Ingen av dem hadde personskader med fravær i 2015, hverken på egne ansatte eller innleide, lyder litt av juryens begrunnelse, som Fædrelandsvennen har fått tilgang til.

I samme tekst opplyses det videre at juryen spesielt har sett på besøksmottakelse ved bedriften, introduksjon og opplæring, hms satsingsområder og lederfokus, verneombudstjenesten, avvikshåndtering samt orden og ryddighet.

Slik lyder juryens konklusjon, med ordene til hms-fagsjef Pernille Vogt i Norsk Industri:

— Norske smelteverk har kontinuerlig fokus på sikkerhet for individ, miljø og prosess og nivået heves hvert eneste år. At Saint-Gobain nå vinner, er derfor en stor prestasjon, og vi gratulerer med velfortjent pris. (...) Begge verkene (Elkem Thamshavn også, red.anm.) har også vunnet prisen en gang tidligere. Men det er også viktig å huske på at alle, også vinneren, vet at de må bli enda bedre neste år. Uten forbedring blir de tapere i et tøft marked.

— Riktignok hadde vi fått et lite hint på forhånd, men vi visste ikke at vi skulle få prisen. Desto hyggeligere! bemerker Lars Petter Maltby overfor Fædrelandsvennen.