KVINESDAL: — At utenriksminister Jonas Gahr Støre følger dette opp, gjør dette til en meget god sak, sier evangelist og støttespiller til Tjostolv Moland og Joshua French, Rune Edvardsen, til fvn.no.

Han stiller seg positiv til sakens utvikling etter at det ble kjent at Støre nå har fått løfter fra Kongos utenriksminister Alexis Mwamba om en overføring av de to nordmennene fra Kisangani til det FN-finansierte fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa. Neste håp er å få dem utlevert til Norge.

Edvardsen er imidlertid usikker på hva sakens nye vending skyldes.

Framgang i saken

— Jeg vet ikke helt hva som har skjedd. Jeg vet at det har vært møte mellom justisministeren i Kongo og presidentens service og at disse møtene skal fortsette og at det har vært framgang i saken, forteller Edvardsen.

Han har selv et godt nettverk i Kongo i forbindelse med arbeidet som Troens Bevis driver i det krigsherjede området. Arbeidet hans er godt kjent av Kongos president Joseph Kabila.

Selv om Edvardsen stiller seg positiv til det som skjer er han også avventede til løftene som er blitt gitt Støre. De er nemlig blitt gitt gjentatte ganger.

— Vi har hørt dette så mange ganger. Jeg har lyst å være håpefull, men samtidig - desto mer tid det går og jo høyere opp i systemet dette kommer, jo bedre for saken, mener han.

Overleverte brev til Kongos president

Selv har han gått til øverste hold i saken gjentatte ganger. For to uker siden overleverte han to brev til Kongos president i forbindelse med en reise i området. Han ser ikke bort i fra at dette kan ha vært utslagsgivende i saken.

— Det kan være at toppen har presset på og spurt hva som skjer. Forhåpentligvis begynte presidenten å forhøre seg etterpå. Det er min vurdering, sier Edvardsen, til fvn.no.

Edvardsen overleverte to brev til Kabila. Et fra ham selv og et fra Tjostolv Molands mor, Mathilde Moland.

— Det ene var et brev som Mathilde Moland skrev som mor og det andre var et brev jeg skrev, hvor jeg gjorde rede for sakens historikk, alle løftene som er gitt, men som ikke er holdt i saken, forteller Edvardsen.

I brevet navnga han også flere personer som har vært tilknyttet saken i det kongolesiske system.

Hans vurdering er at de kan ha fått henvendelser fra presidenten i sakens forbindelse.

Likevel fremholder Edvardsen at han mest av alt er glad for at Norges utenriksminister jobber med saken og presser på for å få et resultat.