— Søket pågår for full styrke, og vi håper å finne den savnede i live. Politihelikopteret er straks framme på stedet, og vil søke over strandlinja, forteller Bjørn Magnussen, redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS), like før klokka 12.00 tirsdag.

Kystvakta, Sea King, redningsskøyter og mannskap fra Røde Kors er også med i søket.

— Det begynner å bli mye tung sjø i området. Små fartøy som søker langs de ytre skjærene og holmene har ikke sjans til å komme inn mot land. Søk der må gjøres fra lufta, forteller Magnussen.

I 10-tiden tirsdag kom redningsskøyta Bendt R. Rasmussen inn til Høllen, etter å ha søkt siden klokka 03.00 i natt.

Øystein Torp, båtfører på redningsskøyta forteller om nattens søk under vaktbytte i Høllen. Hans vaktlag har søkt etter den savnede i sju timer under tøffe forhold. Foto: Henrik Ihme

— Det har vært en tøff natt. Bølgehøyden har vært mellom en halv og tre meter. Det er spesielt tøft ute ved Tånes. Sjøen står til tider over båten, og sikten er dårlig. Vi har hovedsakelig lett på holmer, skjær og inni bukter. Nå er KV Nornen på plass, og fungerer som kommandosentral for båtene som deltar i søket, forteller kaptein Øystein Torp i redningsskøyta.

Familien informert

Søket har pågått for full styrke gjennom natten, etter at dykkeren ble meldt savnet mandag kveld.

Mannen som er savnet er opprinnelig fra Risør, men var bosatt i Søgne i forbindelse med skolegang. Stasjonssjef Odd Holum ved Risør politistasjon opplyser at mannens pårørende er informert.

Kaptein på Bendt R. Rasmussen og mannskapet hadde holdt på med leting i syv timer siden klokka 03. Han forteller om tøffe forhold på sjøen. Foto: Henrik Ihme

— Jeg var i kontakt med familien i natt og holder dem fortløpende oppdatert, sier Holum til Fædrelandsvennen.

Den savnede mannen drev bort fra dykkerkameratene da han hoppet i vannet med fullt dykkerutstyr. Ifølge politiet hadde han på seg tørrdrakt og var godt kledd.

Tøffe forhold

Det er tøffe leteforhold i skjærgården utenfor Søgne.

— Vi bytter ut folk på båtene med jevne mellomrom. Det er ganske røft vær i området, og det sliter på mannskapene. Bølgene begynner å bygge seg opp nå, det er rundt to meters bølgehøyde på stedet. Ifølge værmeldingene skal vinden ta seg opp utover dagen. Værforholdene er slik nå at vi ikke ønsker at frivillige skal dra ut på sjøen for å lete. Folk som vil søke langs land, må vise stor forsiktighet, sier redningsleder Børge Galta ved HRS.

Frivillige i strandsøk

Letemannskaper fra Røde Kors søker langs land. I løpet av natten har Røde Kors hatt 30 frivillige på plass. De er nå dimmitert, og aksjonsleder Tom Erik Dønnestad venter påfyll av nye frivillige utover formiddagen.

Aksjonsleder for Røde kors, Tom Erik Dønnestad, koordinerer de frivillige fra Shantybua i Høllen. Foto: Henrik Ihme

Når fædrelandsvennen treffer aksjonslederen tirsdag ved 14-tiden har hjelpekorpset 25 letemannskaper ute.— De går i grupper på fire og fire med sikkerhetstau mellom seg, forteller aksjonslederen.

Ifølge rapportene han sitter på er det mye vind og særdeles grov sjø. Det gjør at letemannskapene har fått beskjed om å holde avstand til sjøen.

— Det er tøffe leteforhold, og vi må tenke sikkerhet først, forklarer Dønnestad.

Dykkeren ble meldt savnet sørøst for Borøya klokken 19.25 mandag kveld. Etter målinger av strøm, vind og bølgeforhold i natt, er søket nå konsentrert rundt Tånes og utover i Kumlefjorden.

- Strømmen ble i går målt til 35 meter per minutt på en meters dybde. Det er sterk strøm, sier Dønnestad.

Krysser fingrene

Operasjonsleder Martin Ugland understreker at de fortsatt har håp om å finne den savnede 20-åringen i live.

- Vi håper vi finner den vi savner og fortsetter søket med full styrke. Vi søker med redningsskøyter og båter med frivillige i sjøen, fra lufta med helikopter og langs strendene med folk fra Røde Kors. Vi krysser fingrene og håper vi finner den savnede i live, sier Ugland i nitiden tirsdag morgen .

Høye bølger

Bølgehøyden i leteområdet er i dag meldt til 3,5 meter.

Søket har pågått med full styrke helt siden mannen ble meldt savnet.

Sea King-helikopteret søker over Ålo i morgentimene tirsdag. Foto: Per Tomas Govertsen

— Søket har pågått gjennom natten med tre redningsskøyter, samt noen andre båter, blant annet fra brannvesenet. Sea King-helikopteret søkte til klokka 03, og vi hadde ti lytteposter langs land i et angitt område som observerte og lyttet etter mulige tegn til savnede, sier vakthavende redningsleder ved Hovedredningssentralen, Asbjørn Viste, til Fædrelandsvennen tirsdag morgen.

Nye ressurser

Tirsdag morgen er redningsskøyta Ægir på vei til å bistå, samt KV Nornen fra Kystvakten. Et Sea King-helikopter fra Rygge er også på plass for å søke fra rundt klokka 07.15. Klokka 08 samles så frivillige letemannskaper i Høllen for å drive strandsøk i regi av politiet.

— Området for søket er fra Tånes til Stølen. Det vil bli søkt langs land der det er forsvarlig å lete. Det er et stort område, så det vil bli prioritert å lete på spesifikke steder først, sier Viste.Han sier at redningsaksjonen vil fortsette i alle fall ut dagen tirsdag

— Savnede har på seg tørrdrakt og bekledning under. Han har oksygenflaske, flytevest og flyter godt i vannet. Da han forsvant fra de to andre, hadde han på seg dykkermaske, så vi håper at han kan ha klart å ta seg opp på et skjær eller en holme, men vi kan ikke utelukke at noe har tilstøtt ham, sier Viste.

De tre kameratene var syd av Borøya da den ene forsvant for de andre, i forbindelse med dykking eller forberedelse til dykking.

Saken oppdateres