«Det kan synes som om arbeidsmiljøet er preget av mistenksomhet og mistro til ledelsen», lyder en setning i et ferskt brev fra Utdannings— og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen i Vest-Agder til flere adressater, med kopi til Stiftelsen Sørlandets Maritime Videregående skole i Randesund - i praksis skoleskipet Sjøkurs og miljøet på og rundt skuta.

Antagelsen er ikke tatt ut av lufta. Fylkesmannen har mottatt ett varslingsbrev om forholdene ved Sjøkurs fra «Anonym, av stor frykt for represalier». Og Narve Strandskogen, flerårig Sjøkurs-kokk som er i ferd med å bli pensjonist, har sendt et annet, signert varslingsbrev til Arbeidstilsynet, Utdanningsdirektoratet, Sjøfartsdirektoratet, Stiftelsestilsynet, Vest-Agder fylkeskommune, Agder Bedriftshelsetjeneste, Norges Sjøoffisersforbund og Det Norske Maskinistforbund.

Narve Strandskogen, kokk på Sjøkurs og ganske snart pensjonist, har sendt varslingsbrev. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Jeg har sett mye uro og frustrasjon. Vi ansatte opplever at styret og ledelsen ikke har vilje til konstruktiv dialog, og det er vår oppfatning at skolen drives i strid med både lovverk og god etikk, sier Strandskogen til Fædrelandsvennen.

NRK-tokt

— Kan du være mer konkret?

— Jeg vil særlig trekke fram sommerutleien av Sjøkurs til NRK i 2013, og nå på nytt kommende sommer. Mange av oss ansatte mener at kostnadene ved toktet var større enn inntektene, og at utleien følgelig ble en økonomisk belastning for skoledriften - ikke en ekstra inntekt, som den var ment å være. Det er i strid med regelverket en privat, videregående skole som vår opererer under, men det skjules gjennom et ikke-komplett regnskap. Og la meg understreke: Skolens og elevenes vel er hovedsaken her, svarer Narve Strandskogen.

— Hvilke kostnader er ikke tatt med?

— Ikke minst gjelder det omfattende forberedelsesarbeid før NRK-toktene. Ledelsen bruker en stor del av sin tid på kontraktsforhandlinger og planlegging, uten at timene føres i et skikkelig prosjektregnskap, sier Strandskogen.

Han legger til at det var høyt konfliktnivå i skolestyret tidligere i år, da han selv, som ansattrepresentant, la fram en skriftlig eventuelt-sak med tittelen «Mangel på tillit til ledelse og styre fra de ansatte», senere konkretisert gjennom en liste på 31 punkter. De dreide seg om alt fra utlysningsrutiner, via manglende medarbeidersamtaler og kostnadsstyring til ovenfra og ned-holdning.

Omorganisert

Fra 1. januar 2015 er driften av den videregående skolen omorganisert for å holde seg innenfor privatskoleloven (se faktaramme).

I brevet fra Fylkesmannen i Vest-Agder som er sitert innledningsvis, heter det også at «Slik det anonyme brevet er formulert, kan det se ut som om den som skriver dette ikke har klart for seg hvordan den nye organiseringen har blitt (...) Det hevdes at ingen av de ansatte vet hvem som er deres reelle ledelse «(...).

Når Fædrelandsvennen ber om et møte med Sjøkurs-ledelsen, stiller seks personer: Styreleder Hans Petter Mjølund i skolestiftelsen, daglig leder og rektor Gyri Nedberg Grønlid i skolestiftelsen, daglig leder Rune Tomelthy Teisrud i næringsstiftelsen, kaptein Frank Ivar Walsøe, hovedvernombud Ove Dag Johnsen og Norsk Sjøoffisersforbund-tillitsvalgt Steinar Langeland.

De vil arbeide for å bedre kommunikasjon og fjerne mistrivsel. F.v. kaptein Frank Ivar Walsøe, styreleder Hans Petter Mjølund i skolestiftelsen, Norsk Sjøoffisersforbund-tillitsvalgt Steinar Langeland, daglig leder og rektor Gyri Nedberg Grønlid i skolestiftelsen, hovedvernombud Ove Dag Johnsen og daglig leder Rune Tomelthy Teisrud i næringsstiftelsen. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Sjøkurs er arbeidsplass for 22 forskjellige mennesker. Det gir både spenninger og utvikling. Vi har hatt kontinuerlig kommunikasjon, men den kan bedres. Særlig i perioden da vi jobbet med omorganisering, var det en utfordring. At uroen topper seg nå som vi er i mål med arbeidet, er vondt. Men vi må bare jobbe videre for å luke vekk mistroen, bemerker styreleder Mjølund.- Når det gjelder NRK-toktene, lærte vi to ting i 2013: Å lage en skikkelig avtale, og å sette opp et skikkelig budsjett. Ja, det gikk litt raskt den gangen og kostnadene ble høyere enn vi hadde sett for oss, supplerer Teisrud. (Senere samme dag skriver han i en e-post til Fædrelandsvennen: «Det vi får inn av ekstra midler skal gå til oppgradering av Skoleskipet Sjøkurs. Av NRK-pengene pusset vi opp skipet for kroner 1.035.315 og satt igjen med et overskudd på kr 112.618«).

— Blir det en post i budsjettet for kommende sommers NRK-tokt som heter «kostnader til planlegging», Teisrud?

— Det blir det ikke. Jeg lønnes fra næringsstiftelsen og det inngår i min jobb å skaffe inntekter til skolestiftelsen.

— Hva sier du om situasjonen på skuta, hovedvernombud Johnsen?

— Ingenting konkret fordi vi er i dialog, repliserer Ove Dag Johnsen.

Styreleder legger seg flat

— Jeg legger meg flat. Det var dumt av meg, jeg trakk e-posten tilbake etter bare noen minutter og har beklaget. Jeg skulle bare ønske at beklagelsen var gjort like godt kjent i miljøet som den opprinnelige meldingen, sier styreleder Hans Petter Mjølund i Stiftelsen Sørlandet Maritime Videregående skole.

Dette var ordlyden i e-posten han sendte til kokk og varsler Narve Strandskogen 21. mai:

«Hei. Jeg er blitt kjent med at du har innrapportert div. forhold på Sjøkurs til flere offentlige instanser og også media. Dette er en meget alvorlig situasjon både for skolen, institusjonen og vår framtidige aktivitet i sommer - og skolens totale framtid! Men, det er også en alvorlig situasjon for deg, Narve. Som styreformann må jeg derfor - med dette meddele at du fra og med i dag ikke er ønsket på arbeidsplassen. Vi kommer tilbake til en mer nøyaktig begrunnelse og hvordan vi/du skal forholde oss til hverandre. Dette til orientering. Jeg har rådført meg med advokat før dette ble skrevet.«

Elevene skånet

Elevrådsleder Martin Gjesti Olsen registrerer masse møter, men ingen konflikter. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Vi elever merker ikke noen konflikter. Jeg visste faktisk ikke det var konflikter her før du spør meg om det nå. Vi ser bare at det foregår masse møter, sier elevrådsleder Martin Gjesti Olsen ved Sørlandet Maritime Videregående skole. Han nærmer seg slutten på andre skoleår, holder akkurat nå på med maler-vedlikeholdsarbeid på Sjøkurs og ser fram til lærlingplass fra høsten.Rektor Gyrid Nedberg Grønlid forteller at det kreves høyt karaktersnitt fra ungdomsskolen for å komme inn ved den privatdrevne, videregående skolen i Randesund.

— Vi har ingen «drop outs» og maritim næring står i kø for å sikre seg elevene våre. De er vant til å bo om bord i et skip og har en kombinasjon av teoretiske og praktiske ferdigheter som er ettertraktet. De utgjør simpelthen et godt produkt, fremholder Grønlid.